‘Pljuni istini u oči 1975-2016’ – 4/4 močvarna filmska večer uz Belea i Brecelja uživo  

Novo izdanje filmskih večeri u zagrebačkoj Močvari, u utorak, 10. listopada, od 20 h,  donosi tour de force program u četiri četvrtine, uz slobodan ulaz.

Prve dvije četvrtine posvećene su prvoj ploči Buldožera „Pljuni istini u oči“ o kojoj je slovenska redateljica Varja Močnik prošle godine snimila višestruko nagrađivani „LP Film Buldožer – Pljuni istini u oči“ (52′, 2016), nadahnut i dobronamjeran portret specifičnog vremena u kojem je bilo moguće snimiti ploču koja je imala potencijala mijenjati svijet ili se barem tako činilo. Prvu četvrtinu čini zagrebačka premijera filma, nakon čega u drugoj četvrtini slijedi razgovor o pljuvanju istini u oči nekad i sad u kojem će sudjelovati Marko Brecelj, Boris Bele, redateljica filma Varja Močnik te filmski i glazbeni kritičar Janko Heidl, a moderirat će Višnja Vukašinović.

U trećoj i četvrtoj četvrtini Marko Brecelj i supruga mu Arijana pokazat će kako i zašto danas snimati filmove, u „Premijernom paketu“, programu nigdje nagrađivanih filmova – minimalističkog dokumentarnog mjuzikla „Brojanje u jesen“ (56´, 2016) i kratkog obljetničkog dokupisa „Obredno darivanje“ (11´, 2016), uz intervju-odlomak „Odgovori na pitanja“ (7´, 2017), sastavljen od neupotrebljenih performiranih snimaka Brecelja za gorespomenuti „LP Film“ . Redatelj i akter tih mekoterorističkih djela je uvijek i za manje svote ponovljivi Marko Brecelj. Posljednju četvrtinu činit će glazbeni performans „Stereo drama“ u kojem Samo Požigajev (M. Brecelj) pjeva i svira svoje Krave muzare dok Silvia Kosec (Arijana Brecelj) od 22 do iza ponoći poslužuje besplatni refošk i malvaziju seljačkog imanja Puh iz Istre pod Slovencima. „Gledanje ovih filmova je na vlastitu odgovornost, ulaz je slobodan, a prijevremeno izlazećim i svima ostalima pokušat ćemo izvući dobrovoljne priloge“, upozorio je Brecelj.