Pobjeda dobre glazbe – Blues vs. Country u Lisinskom

Blues vs. Country u Lisinskom, by Blondie Widow & Pitsome Pete
Subota, 04.03.2017., mala dvorana Lisinski

Iako najavljivan kao beskompromisni glazbeni dvoboj između dva nova imena na domaćoj sceni – talentiranih kantautora Vanje Krbavčić a.k.a. Blondie Widow i Dejana Jeličić a.k.a. Pitsome Pete – subotnji koncert u maloj dvorani Lisinski pokazao se kao pobjeda dobre glazbe na legendarnoj pozornici. Malo tko je očekivao gotovo do zadnjeg mjesta popunjenu dvoranu, vrhunski glazbeno-scenski događaj, te fantastičnu atmosferu i odličan odgovor publike na prezentirane autorske pjesme i obrade blues / country dvojca.

Praćeni svak svojim mini-bendom, Vanja i Dejan nadmetali su se po principu “pjesma za pjesmu” (svaki autor svirao bi jednu po jednu svoju pjesmu), a našlo se tu mjesta i za obrade blues i country / folk standarda. Ništa nije prepušteno slučaju, pa je na sceni Lisinskog svirao i doajen country glazbe u Hrvatskoj, frontman legendarne Plave trave zaborava Eduard Jimmy Matešić, koji je svojim pojavljivanjem odao pijetet ovo dvoje novih glazbenih imena. No jednako zaslužni za odličan glazbeni doživljaj su i gitarist, aranžer i producent Igor Mladinić, kontrabasist i violinist Vito Danevski, pjevačica Anđela Zebec, te udaraljkaš Krešimir Oreški, čije zajedničko muziciranje je oduševilo okupljene, pa je glasnim aplauzom zatražen i bis, na kojem su izvedene obrade jedne od najizvođenijih blues pjesama “Give Me One Reason” Tracy Chapman, te folk standarda “Pay Me My Mone Down”, koju je izvodio i Bruce Springsteen sa svojim Seager Sessions bandom. Uz nekoliko naklona publici izvođači su s male pozornice Lisinskog ispraćeni gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Da bi doživljaj koncerta bio potpun pobrinula se Anđela Zebec, koja je balama slame, jahaćim sedlom, vilama, šeširima i brojnim drugim scenografskim detaljima vjerno dočarala rustikalni “štih” kompletnog događaja. Cijeli koncert je snimljen u video obliku i već je u fazi montiranja, pa izvođači najavljuju skoro objavljivanje snimke na svojim YouTube kanalima.

Ovim po svim parametrima uspješnim događajem koncertna dvorana Lisinski potvrdila se kao mjesto na kojem se sve češće može čuti dobra blues i country glazba, te institucija koja prepoznaje i otvara se prema talentiranim novim izvođačima. To bi moglo značiti da bismo uskoro opet mogli uživati u nekom novom sličnom glazbeno-scenskom spektaklu.

Autori fotografija: Goran Matošević i Damir Zovko