Pobjednik HR demo kluba je bend Repassage (Split/Imotski)

hrd2015-repassageVedri, muzikalni i raspoloženi sastav Repassage pobijedio je u finalu višemjesečne potrage HR demo kluba za novim, mladim autorskim sastavima na demo sceni Hrvatske (Tvornica kulture – srijeda, 14.05.2015.). Bend, čiji članovi dolaze iz Splita i Imotskoga, privlače zaraznim swing jazz šarmom. U velikoj završnici HR demo kluba Repassage je, kao skupina koja za hrvatske prilike svira neuobičajeni žanr, pokazao da pobjednik, između ostaloga treba imati karizmu, glazbeno umijeće, odličnu energiju, a nisu na odmet ni duhoviti stihovi. Pridobio je većinu stručnog žirija radijskih i televizijskih urednika HRT-a i gošću komentatoricu Remi iz Elementala, koja je najozbiljnije shvatila ulogu suca bilježeći opaske u tekicu i kasnije ih vadeći u argumentaciji žiriranja.

Repassage, inače, čine simpatična pjevačica i kontrabasistica Jelena Galić (1989.), udaraljkašica Martina Matković (1989.), saksofonist Duje Divić (1988.) te gitaristi Kajo Milišić (1982.) i Marko Pažanin (1984.). Autorstvo glazbe potpisuje trio Galić/Milišić/Pažanin, dok je za stihove zadužena isključivo Jelena Galić.

Nakon što su ispekli zanat na ljetnim terasama, Repassage je – na sreću, odlučio autorski progovoriti i na hrvatskom jeziku, što im otvara nove prostore.

Veliku potporu bendovima dala je publika u kojoj su bili glazbeni djelatnici, kolege novinari, prijatelji i fanovi bendova. Gosti komentatori večeri bili su, uz Remi, cijenjeni kolege Željko Mesar, Zlatko Turkalj, Davor Medaković, Aleksandar Kostadinov, Željen Klašterka, Snježana Nožinić te predvodnik Kreše i Kiselih kiša, Krešimir Burić. Riječki punkeri Krešo i Kisele kiše su kao lanjski pobjednici HRDK odsvirali furioznih 20 minuta šou programa koji je, kao i cijelo natjecanje, izravno prenosio Drugi program Hrvatskoga radija te njegov video stream. Bendovi su imali samo 12 minuta za autorsko predstavljanje pjesama što je, uz strelovite 5-minutne izmjene na sceni, predstavljalo veliki izazov koji je rutinirano obavila ekipa Hrvatske radiotelevizije.

Podsjetimo, u 4. sezoni kandidiralo se više od 100 sastava iz svih dijelova Hrvatske, različitih žanrovskih usmjerenja (pop, rock, soul funk, reggae, progressive rock, acoustic rock, hip hop, indie rock, hard rock, alternativni rock, swing jazz, garage rock blues te fusion bossa nove i etna), a stručni ocjenjivački sud radijskih i televizijskih urednika HRT-a odabirao je u 4. sezoni kandidate od prosinca 2014. do travnja 2015. godine. Do samog finala stiglo je još 7 finalista.

U repasažu s Repassageom bio je The Answer (Zagreb) koji je već stekao ime u glazbenim kuloarima. Dečki ambiciozno najavljuju prodor svoje glazbe preko oceana, što temelje na autorskim pjesmama istodobno rađenim i na hrvatskome i na engleskome jeziku, ali i na sjajnoj karizmi pjevača, klavijaturiste i tromboniste Mihaela Kvorke. Njihov funk, soul, blues zarazno se širio Tvornicom što im je donijelo 2. mjesto u HRDK. Treću poziciju osvojio je instrumentalni trio BJUZ (Bilo Jednom U Zagrebu) koji je okupljene raspametio svojom pjesmom Balkan u mom srcu. Sastav je nastao 2007. kada su se članovi benda kao studenti okupili u zagrebačkom domu Stjepan Radić. Danas zauzimaju značajno mjesto u široj akademskoj zajednici – predavači su na Rock akademiji odnosno na PMF-u (basist Bregović, asistent na Zavodu za fizikalnu kemiju).

U Tvornici kulture svi su bendovi dali sve od sebe – mladi The Yellow Buzz (Zagreb), koji je utemeljen 2014. nakon duge suradnje dvojice članova u prijašnjim sastavima, sigurno će se nametnuti u hrvatskome radijskom eteru kao nezaobilazni hrvatski interpret garažnog rock’n’rolla i bluesa, a najradije bismo ih već ovoga ljeta gledali kao dostojnog sudionika velikih ljetnih festivala u Hrvatskoj i regiji. Odlični šesteročlani bend, predvođen pjevačem Martinom Mandirom, Mnogi Drugi (Zagreb) na najboljem je putu da, već sada svoju brojnu publiku, proširi još mnogim drugima. Naime, njihove male izmjene u postavi glazbenika urodile su kvalitativno velikim glazbenim plodom – svježina trube Ivana Perkovića i precizni bubnjar Mirko Burazer koji daje pravi ritam, obećavaju svjetlu budućnost. Poseban glas pjevača Marka Smoljana sastava Šum zarazio je ženski dio publike u Tvornici i vjerujemo da će se, ustraju li u zajedničkom radu, njihov tzv. tipični riječki zvuk širiti domaćim radijskim frekvencijama. Bajkoviti rock sastava Listopad (Zagreb) sa sanjarskim vokalom Maje Mikalužić te zvukovima Marka Rogića na flauti i fadu (instrumenta karakterističnog za istoimeni portugalski žanr) osigurao je širinu žanrova u finalu HRDK, iako njihova glazba možda neće biti odabir većine na prvu, ali za njih ima osigurano mjesto u eteru.

Mlada kantautorica Billie Joan (Split) također cilja na duge staze. Sama na sceni, što nije jednostavno i mnogim iskusnijim autoricama, iznijela je svoja autorska iskustva u prepoznatljivom indie folk stilu i zaradila aplauz za hrabrost i pohvale za vrhunski engleski.