Početkom rujna Maribor se pretvara u međunarodnu pozornicu uličnih kantautora

"Sound Of Streets"

Udruga KUD SOS u koprodukciji s Narodnim domom Maribor i MKC Maribor, petu godinu zaredom u Mariboru organizira dobrovoljni dvodnevni međunarodni ulični festival za kantautore “S. O. S. Maribor – Sound Of Streets

Ove godine održat će se 2. i 3. rujna u Vetrinjskoj, Gosposkoj i Slovenskoj ulici u Mariboru.

Festival se sastoji od dnevnog i večernjeg programa na tri ulične i jednom večernjoj pozornici. Ulična mjesta nazivaju se Tkalka, Slovenka i Štajerka, a mjesta su označena s tepihom u stilu uličnog sviranja.

Dnevni koncerti tri kantautora započinju u isto vrijeme te svaki kantuator nastupa na svom mjestu. U vrijeme nastupa kantautor ima pred sobom šešir koji je namijenjen dobrovoljnim prilozima sluašatelja i prolaznika i iznos doprinosa na ulici (ili što god pada u šešir) u potpunosti pripada izvođaču. Šešir je ujedno i simbol festivala.

Nastup svakog kantautora na jednoj od lokacija traje 25 minuta nakon čega odlazi na sljedeću pozornicu gdje se postupak ponavlja. Kretanje između mjesta zamišljeno je u krugu u smjeru kazaljke na satu. Pjevač zaključuje svoj dnevni nastup na trećem mjestu.

Nakon uličnog predstavaljanja, organiziran je i zajednički večernji koncert istih kantautora na Vetrinjskoj ul. 30 u Mariboru (klub Wetrinsky) s početkom u 19 sati.

Izvođači su renomirani međunarodni i regionalni kantautori, koji su pozvani da sviraju svoje pjesme sa gitarom na ulicama Maribora. Dakle, slušatelj može čuti pjesmu u izvornoj verziji.

Svrha S.O.S. Maribora je prezentacija ulične kulture na inovativan način, promocija autorske glazbe, sudjelovanje kulturnih udruga i interkulturalno umrežavanje s drugim gradovima. Želimo potaknuti događaje u središtu Maribora i približiti ljudima kvalitetu autorske glazbe.

Osim slovenskih, festival je ugostio i izvođače iz Jamajke, SAD-a, Engleske, Škotske, Irske, Italije, Austrije, Hrvatske i Srbije. Ove godine po prvi put na “S. O. S. Maribor – Sound Of Streets” pridružuju se kantautori iz Poljske te Bosne i Hercegovine.

PROGRAM 2019.

2. rujna

 

*Detaljnije o programu (ovdje)

Organizatori poručuju: “Pozivamo vas da nas posjetite 2. i 3. rujna na ulicama Maribora! Događaj je dostupan svima i besplatan je.”

Poljskog kantautora Zeliska ove godine imali smo priliku čuti i na velikogoričkom Exposure Music Festivalu:

Bajkoviti festival pod zvjezdama oduševio kantautore iz svih dijelova Europe