6 nastavaka Pop Gallaksije povodom 60 godina od osnutka The Beatlesa

 

3. dio:

“Help!” – Sjajan soundtrack i album zrelosti

Piše: Zlatko Gall

 

U srpnju 1965. iznuđen golemim uspjehom prethodnog „A Hard Day’s Nigh“ premijerno se prikazuje drugi igrani film Beatlesa „Help!“. I on u režiji Richarda Lestera, sniman je na sedam egzotičnih lokacija kao komedija prožeta glazbenim brojevima. I to kakvim!

Soundtrack albuma je bio zapravo peti studijski album Beatlesa. Objavljen 6. kolovoza 1965. album je donio 14 skladbi od kojih je njih sedam koje su se našle i u filmu otisnuto na A strani ploče. Među njima i hit-singlovi „Help!“ i „Ticket To Ride“ dok se na B strani albuma našla izvanvremna najsnimanija skladba u povijesti popularne glazbe, McCartneyeva „Yesterday“. Coveri nisu bili ništa slabiji, sa Johnom u top formi u „Dizzy Miss Lizzy“ te country-rockabily u „Act Naturaly“ s Ringom u pjevačkoj ulozi. Harrison je albumu dao dvije svoje pjesme: „I Need You“ (s atraktivnom gitarom i prvim snimljenim Georgevim korištenjem pedale) te „You Like Me To Much“ (koja se približava folk-rocku Byrdsa) i ponovo se potvrdio kao vraški dobar treći autor u bendu. Lennonov rukopis s utjecajima Dylana bljesnuo je u sjajnoj „You’ve Got To Hide Your Love Again“ s tipičnom dylanovskom akustičnom gitarom te Martinovom genijalnom idejom da flauta zamijeni Dylanovu usnu harmoniku. Paulova „Night Before“ nije za njom zaostajala s raskošnim pozadinskim vokalima Johna i Georga u već uvriježenom stilu „odgovora“ na fraze glavnog vokala.

Uvodna „Help!“ (kao još jedan očiti Lennonov komentar tereta slave i pritiska beatlemanije) s novim „dijalogom“ glavnog Lennonovog vokala i pozadinskih vokala te dramatičnim gitarskim uletima Harrisona, bila je instantni No 1 singl s obje strane Atlantika. Kao i iznimna „Ticket To Ride“ s upečatljivim i kasnije veoma utjecajnim i često kopiranim Georgeovim gitarskim riffom odsviranim na  Rickenbakerovoj „dvanaestici“. Na „filmskoj“ A strani albuma bile su još „Another Girl“ – i ona s odličnim učinkom gitare Paula McCartneya koji je ovog puta odradio solo te zarazno šarmantne „You’re Gonna Lose That Girl“.   

Drugu stranu albuma su otvorili Riungo s „Act N aturaly“ te „It’s Only Love“ – još jedan Lenonov dylanovski folk-rockom nadahnut broj a i Paulovu „Tell MeWhat You See“ su obilježile jangle gitare (šestica i dvanaestica) uz korištenje kapodastera na vratu da bi se dobio visoki zvečeći ton. Onaj isti koji je postao zaštitni znak ranih Byrdsa.  „I’ve Just Seen A Face“ se može shvatiti kao blago countryjem začinjena preteča nekih bržih brojeva Simona & Garfunkela. Zvijezda druge strane albuma je bila naravno Paulova „Yesterday“ koja je postala apsolutni fenomen. I po broju kasnijih izvedbi drugih autora i kao „rock balada“ odsvirana bez ritam sekcije samo uz pomoć akustične gitare i gudačkog kvarteta. Skladba je napisana godinama ranije no nije se našla na dva ranija albuma jer je George Martin bio nezadovoljan tadašnjim aranžmanom a band se bojao da odveć ne strši od njihovog prepoznatljivog iskaza.

„Help!“ je iznimno bitan album u diskografiji Beatlesa jer je širom otvorio vrata za dva slijedeća remek djela: „Rubber Soul“ i “Revolver“.

***

Ako ste propustili, prvi i drugi dio posebnog serijala POP GALLAKSIJE pročitajte ovdje: