Poslastica Gypsy jazza – Damir Kukuruzović Django Group i Mozes Rosenberg u Sisku

Djangova djeca u Siscia jazz klubu

Piše: Zlatko Gall

Damir Kukuruzović i njegova Django Group u znanom Siscia jazz klubu u Sisku, 3. travnja ugostit će velikana gypsy jazza, gitaristu Mozesa Rosenberga.

Kolaboracija Kukurozovića i njegovog benda s ovim vrhunskim glazbenikom nije nikakvo iznenađenje već zapravo nastavak suradnje „Djanga iz našeg sokaka“ s najuglednijim imenima žanra poput Stochela Rosenberga, Paulusa Schafera, Robina Nolana, Angela Debarrea, Raphaela Faysa, Ludovica Beiera, Wawaua Adlera, Gisma Grafa… Uostalom, Damir Kukuruzović je svoju vrhunsku sviračku tehniku i glazbeni senzibilitet pokazao i suradnjom sa Zoranom Predinom na odličnom projektu obrada skladbi Arsena Dedića.

Mozes, mlađi brat slavnog Stochela Rosenberga te još jedan izdanak genijalne obitelji nizozemskih glazbenika romskog podrijetla, također je sve samo ne žanrovski „fah maher“ budući da su na njega u formativnim godinama podjednako utjecali i velemajstor flamenco gitare Paco De Lucia i jedan od začinjavaca jazz-fusiona Joe Zawinul. Ne čudi stoga da je i kao član različitih „obiteljskih formacija“ i kao glazbenik širih žanrovskih obzora surađivao s brojnim istaknutim imenima jazza.  Takve su  uostalom i njegova diskografija i koncertna aktivnost  u kojoj su „djangovski“ projekti s familijom ali i nastupi s Big Band Sonic Blastom, Sinti Big Bandom ili pak s vibrafionistom Fredom Landesbergenom te Stochelom i Sanijem van Mullenom s kojim je surađivao i na sjajnom albumu „Obsession“ iz 2011.  Ono „Sinti“ se naravno ne odnosi na sintesajzere već na romsku populaciju zapadne Europe odnosno na gypsy jazz kojeg je – kombinirajući tradicionalne elemente  i američki jazz – skovao Django Reinhardt.

Na „obiteljskim albumima“ Mozes je još kao klinac svirao violinu prije nego li je – uz poduke oca Mimera – prešao na gitaru posve zaražen osebujnim stilom Rosenbergovih. Slavu i globalni ugled stekao je 2005. projektom „Ready ‘n’ able“ te istoimenim albumom. Zvijezda projekta je naravno bio Stochelo no album na kojem su se našli originalni brojevi poput čudesne zaključne „Listen“, „Relaxing A Camarillo“ Charliea Parkera, „I Wish“ Stevie Wondera , naslovni broj – tema Jimmyja Smitha – te klasici poput „Djangology“, „All the Things You Are“, „Body And Soul“… svojim nadahnuti solima bljesnuo je i Mozes.

Svoj izniman glazbeni stil koji se temelji na spajanju tradicionalne nizozemske Sinti svirke i ovodobnih sviračkih fraziranja ali i čudesnu tehniku Mozes je – zajedno sa ritam gitaristom Chrisom Quinnom te kontrabasistom Arnoudom Van Der Bergom – pokazao i na lanjskoj europskoj turneji. Odvodeći, baš kao i Stochelo, gypsy jazz u novo doba.  

Nastup Mozesa Rosenberga te Damira Kukuruzovića i Django group je stoga nezaobilazan za sve ljubitelje gypsy jazza ali i izvrsne glazbe bez obzira na osobne žanrovske sklonosti.