Pozitivan koncert – dobna raznolikost i univerzalna zabava

12-pozitivan_mixer-6
Tekst i fotografije: Žaklina Begić

Prošli petak je Dom sportova ugostio 12. izdanje Pozitivnog koncerta, uspješne glazbene manifestacije edukativnog karaktera organizirane u suradnji HUHIV-a i Los Angeles Agencije povodom Svjetskog dana AIDS-a. Kroz godine postojanja na pozornici ove manifestacije izredao se poveći broj vrhunskih glazbenika pa su se tako i ove godine na line up-u nanizala već respektabilna imena glazbene industrije te ona koja su na idealnom putu da to postanu.

Koncertnu večer započela je mlada i beskrajno talentirana kantautorica Lucija Ćustić Luce koja se, kao i većina izvođača koji nastupaju prvi, susrela s polupraznim Domom sportova. Sudeći po pjesmama koje su poznate široj publici „Na oblaku“, „Nakon dana tog“ i „Možda ti“ njezin repertoar je svakako zaslužio veću pažnju, ali jednako tako sugerira i buduće glazbene uspjehe. Lucin divan i prodoran glas je zasigurno zaintrigirao one koji su je jučer slušali po prvi put.

12-pozitivan_mixer-4

Nakon Luce na pozornicu se popeo Rundek Cargo Trio. Skupina glazbenih nomada koju uz velikana hrvatske glazbene scene Darka Rundeka čini i multi-instrumentalist Duco Vranić te karizmatična violinistica Isabel koji su, sada već prepunoj dvorani Doma sportova, pomalo nonšalantno isporučili idealan presjek Rundekovih hitova iz doba grupe Haustor i uspješnica sa zadnjih albuma Cargo Tria. U tih sat vremena izredali su se hitovi „Ruke“, „Ay Carmela“, „Mostovi“, „Ima ih“, „Bi mogo da mogu“ i „Sanjala si da si sretna“, a set su priveli kraju svima poznatom „Apokalipso“ koju je publika skoro u potpunosti otpjevala samostalno.

12-pozitivan_mixer-5

Došao je red na još jedno veliko glazbeno ime, vanzemaljsku Josipu Lisac koja je otvorila svoj set prigodnom pjesmom „Boginja“. U pratnji vrhunskih glazbenika, što je Josipa nekoliko puta i naglasila, izvela je antologijsku i moćnu “O jednoj mladosti”. Razgovorljiva kao i uvijek, oduševljeno je zahvaljivala na lijepim energijama i reakcijama publike. Stilski transformirajući svoje hitove u jazz i funk varijante „1000 razloga“, “Gdje Dunav ljubi nebo” , “Živim po svome” , „Ležaj od suza“ i „Danas sam luda“ su zvučale apsolutno spektakularno i svjetski. Tehničke problematike Josipinog gitariste nisu ostale neprimijećene od onih u prvim redovima, na što se na kraju javno požalila i Josipa koja je i sama imala određene nesuglasice s monitoringom. Unatoč, svemu navedenom, subjektivno i besramno pristrano, ovo je bio najbolji nastup večeri.

12-pozitivan_mixer-3

Bajaga i Instruktori i zagrebačka publika stari su znanci i vole se javno. Donoseći duh nekih, po mnogima boljih te tako davno minulih vremena, publika je s nestrpljenjem dočekala zadnjeg izvođača večeri. Oduševljenje činjenicom da su opet u prepunoj dvorani Doma sportova dalo se iščitati iz lica članova benda dok je u komunikaciji s publikom ipak prednjačio gitarist Žika Milenković kojem je to postao i svojevrsni „trademark”. „Dobro jutro”, „Verujem, ne verujem”, „Kad hodaš”, „Vesela pjesma“, “„Život je nekad siv, a nekad žut”, „Ti se ljubiš”, „Mojim drugovima” i neizostavni „Plavi safir” rasplesale su, zabavile i vratile lijepa sjećanja većini okupljenih koji nipošto nisu planirali pustiti ove legendarne rockere s pozornice bez bisa.

12-pozitivan_mixer

Višesatna svirka zadovoljila je sve, organizatore, izvođače, a ponajviše publiku koja je bila prava refleksija onoga što smo mogli vidjeti na pozornici 12. Pozitivnog koncerta. Različite dobne skupine, raznolikost ukusa i stilova i klinci koji strpljivo cupkaju pokraj svojih majki koje oduševljeno, od riječi do riječi pjevaju Bajagine stihove najbolja su pozivnica za sljedeći Pozitivan koncert.