Predstava ‘Nora – trenutak pobune’ uz glazbu Tonija Starešinića i Željke Veverec

Foto: Igor Obrol – Pedišić

U subotu, 14. listopada, u zagrebačkom KNAP-u održana je premijera predstave ‘Nora – trenutak pobune’ Jelene Hadži-Manev temeljene na ‘Nori – kući lutaka’ Henrika Ibsena.

Predstava se odvija po principu kazališta u kazalištu, prateći proces proba na predstavi „Nora – kuća lutaka“ prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.

Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove „Nore“, ali i odnosi redatelja i glumaca. Paralelno s nerazumijevanjem Nore i njezinog muža pratimo nerazumijevanje glumaca i redatelja. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela – i hoće li itko?

Predstava je ostvarena u suradnji Tragača u. o. i Centra KNAP, redateljica je Frana Marija Vranković, autori glazbe su Toni Starešinić i Željka Veverec, glume Jelena Hadži-Manev, Zijad Gračić i Mladen Kovačić.

Sljedeće izvedbe u KNAP-u su 21. 10., te 9. 11., a ulaznice stoje 50 kn.