Predstavljamo dobitnike MegaMuzika Fender Awards za 2012. – 2.dio

dado-topic

Predstavljamo i ostale dobitnike ovogodišnje Mega Muzika Fender nagrade.

Da podsjetimo, prošlog je mjeseca Mega Muzika Fender Award dodijeljena po deveti put. Ove je godine domaćin dodjele bio klub hrvatskih glazbenika – Sax!.

nenad-bachPromicanje hrvatske glazbe u svijetu – Nenad Bach

Hrvatski glazbenik, skladatelj, performer, producent i mirovni aktivist. Suosnivać je rock skupine Vrijeme i Zemlja.

Surađivao je s brojnim umjetnicima uključujući Luciano Pavarotti, Bono&Edge,Garth Hudson&Rick Danko (The Band), Vince Welnick (Grateful Dead) John Malkovich i brojnih drugih.

timeBend – Time

U rujnu 1971, Dado Topić uz pomoć menađera Vladimira Mihaljeka osniva grupu Time. Originalnu postavu su činili: Tihomir Pop Asanović klavijature, Vedran Božić gitara, Mario Mavrin bas i Ratko Divjak bubnjevi. Prvi LP izdaju 1972.g.za koji je većinu skladbi napisao Dado topić. Album je kroz godine stekao kultni status baš kao i grupa, a na reizdanju i CD-u iz 1990.g. sadrži bonus skladbe Makedonija i Da li znaš da te volim, (jedna od najuspješnijih ljubavnih balada u regiji). Na „Svjetskom festivalu omladine“ u Berlinu dobili su nagradu za Asanovićevu skladbu „Berlin“, a svirali su u Austriji na turneji kao predgrupa sastava East of Eden. 1975.g. izdaju album Time II, za koji je i opet večinu skladbi napisao Dado topić treći i posljednji album Život u čizmama s Visokom petom izdaju 1976.g Svojim koncertnim djelovanjem jednako kao i glazbom na svojim albumima, Time su stekli status kultne grupe te su bili i ostali svijetlo koje je bilo uzor i inspiracija mnogim glazbenicima na njihovom trnovitom putu prema „ Životu u čizmama s visokom petom“.

josipa-lisacVokal – Josipa Lisac

Hrvatska pjevačica i jedna od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti. Poznata je po izvornoj mješavini različitih glazbenih žanrova, unikatnom scenskom pojavom te izraženim iznimnim vokalnim sposobnostima. Već u 10 godini postaje članicom Zbora Hrvatske radio-televizije, sa kojim 1961g. Dobiva GRAND PRIX u Francuskoj kao najbolji dječji zbor na svijetu. 1967.g. postaje glavnim vokalom Rock grupe O,Hara, a zatim grupe Zlatni Akordi. U njenom pjevanju sublimira sve ono ponajbolje iz različitih glazbenih žanrova. Svojim fascinantnim glasom i originalnim interpretacijama Josipa lisac postaje i ostaje sve do danas neponovljivom zvijezdom Rock glazbe. Razvijajući se i idući uporno daslje protiv svih uobičajenih struja, ona razvija svoj jedinstveni stil glazbenog izražavanja.

Prijateljstvo i ljubav s popularnim rock,n,roll pjevačem i skladateljem, Karlom Metikošem, potpuno zaokružuje njezin glazbenički i životni put, koji Josipu uobličava kao jedinstvenu umjetnicu i ženu. Njihov zajednički Lp album iz 1973.g. „Dnevnik jedne ljubavi“ ostaje do današnjeg dana jednim od najboljih konceptualnih rock ostvarenja, antologijom hrvatske diskografije. Zajedno su snimili ukupno 13.LP-a i CD-a.

Njena Ave Maria“ iz rock oper Gubec Beg jednako pljeni svojom ljepotom i danas. 1976.g. snima i jazz album s velikanima svjetskog jazza, a za vrijeme trogodišnjeg uspješnog boravka u SAD-u surađuje s vrhunskim američkim glazbenicima a plod te saradnje jest album Made in Usa, snimljen 1979.g. u studiju 55. U LA-u. Po povratku u Hrvatsku sudjeluje u dva američka filma „Lost Hero“ s Richardom Chamberlainom i „Dirty Dozen“

Nakon iznenadne smrti Karla metikoša 1991.g. priređuje niz koncerata posvećenih Karlu, čija se tradicija održavanja nastavila do danas.

Višestruka je dobitnica nagrade „Vokal godine“ Porin kao i brojnih drugih nagrada.

buhaPosthumno – za ukupan doprinos glazbi – Dražen Buhin – Buha

Bio je glazbenik, bubnjar, slikar, pisac i organizator mnogih koncerata i izložbi. Poznat i po nadimku, Dobri Duh glazbe i glazbenika u Hrvatskoj. U mnogočemu ključni čovjek HGU-a., neizmjerno dobar, pošten, vrijedan i samozatajan. Po zanimanju dendrolog, osim ljubavi prema bilju, volio je i glazbu te je u ranoj mladosti svirao bubnjeve u raznim bjelovarskim sastavima. Uređivo je novine i osnovao „Jazz klub Bjelovar“. Odlikovan je za sudjelovanje u domovinskom ratu. U HGU-u je od samih početaka, i učestvovao je u osnivanju prvih podružnica, objavljivanju novina Status (čiji je bio glavni urednik), nagrade Status , Bio je glavni urednik glazbene revije „MegaMuzika“, sudjelovao je uređivanju mnogih knjižnih izdanja Hrvatskog glazbenog vodiča“, bio je član ART Orchestra. Pokrenuo je i organizirao Hrvatske Blues snage, te je hrvatske Blues glazbenike doveo na neke od najpoznatijih svjetskih blues pozornica, uključujući i one u koljevci bluesa u Memphisu.

fumaPosthumno – bas gitara – Zlatko Miksić – Fuma

Rano preminuli hrvatski bas gitarist najpoznatiji po svom glazbenom djelovanju u rock sastavima Zlatni Akordi i Parni Valjak. Bio je zagrebački veteran ranog rocka iz 1960-ih. Sa svojim bratom Ivanom osnovao je Zlatne Akorde 1963.g. Nakon toga je svirao je zajedno s Walterom Neugebauerom u Pink Elephant Bandu, po klubovima Zapadne Njemačke, te sa Koparskim sastavom Bumerang. Nakon Bumeranga pridružuje se Huseinu Hasanefendiću – Husu, Akiju Rahimovskom, Jurici pađenu i Srečku Antonijoliju u Parnom Valjku.

Svirao je bas na prvom singlu Azre iz 1979 Balkan/A šta da radim. Od 1980.g pa do prerane smrti svira ponovno s Walterom Neugebauerom u grupi Cadillac.

Bio je i ostao uzor i idol mnogim generacijama bas gitarista.

goluban-kovacicekGlazbena suradnja – Zdenka Kovačiček & Tomislav Goluban

Ostvarili su prekrasnu glazbenu suradnju u pjesmi „ Oči moje očice“ koju je na tekst Josipa Grdena, komponirao Tomislav Goluban, a prema sjećanju na melodiju koju je svirao Tomislavov djed na usnoj harmonici. Nakon što su sve pjesme za album „Med Bregi“ bile snimljene, Tomislav ih je poslao Zdenki koja je odabrala baš „Oči Moje Očice“, kao pjesmu koja joj se učinila najbliža njenom blues izričaju. Svojom bezvremenskom vokalnom interpretacijom Zdenka je uspjela objediniti zagorsku popevku i delta blues u prekrasnu pjesmu koja budi nostalgiju i ljubav prema zagorskim bregima i ljepoti tradicionalnog življenja u srcima svakog slušatelja.