EMBRIO

embrio1Embrio je počeo djelovati negdje sredinom godine 2000. Osnovan od strane pjevača i gitarista u to vrijeme, Branimira Vugdelije i basista Vlade Marinovića. Nedugo nakon osnutka bend već dobija novog člana, Damira Samardžića na mjesto gitarista a bubnjarsku stolicu zauzima Rino Vugdelija, Branimirov mlađi brat. Jedne večeri dok su Brane i Vlade slušali pjesme benda Black Sabbath, na um im je pala ideja da bend nazovu Embryo prvotno inspirirani instrumental pjesmom Black Sabbatha, no nažalost dolaze do saznanja da već postoji bend s tim imenom i odlučuju se za malo modificiranu varijantu te riječi, u hrvatski prijevod – EMBRIO. Inspirirani bendovima koje slušaju kao što su HIM, Type 0 Negative, Black Sabbath – odlučuju se posvetiti bendu i nastojati učiniti ga velikim jednog dana, uspjeti kao i njihovi idoli.

Sa već navedenom postavom osvajaju prvu nagradu na lokalnom amaterskom glazbenom natjecanju u Sinju. Nedugo nakon toga momci su osjetili želju za proširenjem obzora i razvojem na jedan veći nivo, odlučili su primiti klavijaturista u bend. Tako je i bilo. Za klavijaturista je primljen Petar Radović. Počinju djelovati kao peteročlani bend i uz povremene koncerte snimaju svoje prve uratke kao što je pjesma „Our Bloom“, uglavnom komponirana sa strane Branimira Vugdelije. Na kratko vrijeme bendu se pridružio i Goran Mijić kao session lead gitarist. 4vdmvxdPred kraj 2002. godine dovršen je prvi demo album nazvan „To My Beloved“ prema istoimenoj pjesmi. Sredinom 2003. godine bend osvaja prvo mjesto na lokalnom glazbenom natjecanju S.A.R.S. (sinjski amaterski rock susret) i dobija prvu priliku da svira izvan svog rodnog kraja. Embrio se uputio u pravcu Zagreba, da bi odsvirao koncert u klubu „Močvara“.

Početkom 2004. godine, zbog gubitka inspiracije Rino napušta mjesto bubnjara, a zamjenjuje ga Antuća Ugrin. U međuvremenu rade na novom materijalu i snimaju novi album. Pred dovršetak novog albuma dolazi do nesuglasica te nakon snimanja Vlade i Antuća napuštaju bend. Kao novi basist bendu se pridružuje Denis Brkić, a na mjesto bubnjara vraća se Rino Vugdelija. Krajem 2005. dovršavaju svoj drugi demo album nazvan „Gabriel’s Grief“. 4muks9hU usporedbi sa prethodnim uratkom, na ovom novom albumu bend je napokon našao svoj unikatni stil i zvuk koji je do tada prošao kroz mnogobrojne promjene. Godine 2007. počinju svirati izvan Sinja sve češće i češće, a odaziv publike je više nego dobar. Kao posljednje proširenje u Embriu, kao novi lead gitarist bendu se pridružuje Nikola Buljan, što omogućava Branimiru da se više posveti pjevanju. Počele su pripreme za 3. Album.

Dana 21. srpnja 2007. u subotu nakon „Resurrection“ koncerta u Sinju, bend se suočava sa tragičnim gubitkom brata, prijatelja i najvažnijeg člana – Branimira Vugdelije, koji je nažalost smrtno nastradao. To je zasigurno bio najteži dan za Embrio i sve one koji su poznavali Branimira, pa makar iz viđenja. Unatoč tako velikom udarcu u srce benda – odlučuju nastaviti s radom, znajući da bi to i Branimir sam želio. Ulogu pjevača preuzima Petar Radović, a kao novog klavijaturista bend prima dugogodišnjeg prijatelja Josipa Markovića koji je u to vrijeme još svirao u goth/black bendu Frivolous Stir iz Splita. Trebalo je neko vrijeme da se bend vrati na stare staze te uz snažnu volju i želju za sviranjem to i uspijeva. Okruženi mnogobrojnim fanovima, prijateljima i Branimirovim duhom – bend počinje pisati novo poglavlje. Svira se više nego ikad, kvaliteta performansa je porasla i „novi“ Embrio je sve bolje prihvaćen. Može se reći da je bend evoluirao, otišao stepenicu dalje.

Doprinos tome bila je i prilika svirati na jednom od najvećih festivala metal glazbe na svijetu, slovenskom Metal Camp festivalu. Bio je to nevjerojatan koncert s nevjerojatnom publikom i podrškom, prvi puta izvan hrvatskih prostora. Ponosni na činjenicu da su privukli više publike nego neki bendovi na main stage-u entuzijazam i volja raste. Naravno, to je samo početak. Potpisivanjem ugovora s nekim od izdavača imat će prilike pokazati ono za što dišu i u čemu uživaju…

www.myspace.com/embriomusic