Premijera baleta ‘Tri sestre’ redateljsko-dramaturškog dvojca Manojlović/Đula

Tri sestre, foto: Damir Žižić

U četvrtak, 23. veljače, u 20 sati, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD u Zagrebu održat će se premijera baleta ‘Tri sestre’ redateljsko- dramaturškog dvojca Manojlović/Đula.

Inspiriran istoimenom dramskom uspješnicom A.P. Čehova balet je izgrađen na stankama imanentnim Čehovljevoj dramaturgiji. U svom eseju o Čehovu, Raymond Williams Čehovljeve je likove okarakterizirao kao “generaciju koja čitavu noć sjedi i raspravlja o potrebi za revolucijom pa je sutradan ujutro preumorna da bi išta napravila, makar to bilo vezano uz vlastite trenutačne probleme”.

„Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta“, pojasnila je redateljica Natalija Manojlović. „Deverbalizacija teksta drame s trima plesačicama, pokušaj je prijenosa atmosfere u kojoj ta nesposobnost djelovanja postaje radnjom drame. Alate za uprizorenje nedogađajnosti tražimo u redukciji ili eliminaciji govora, fizikalizirajući nemogućnost promjene kroz istraživanje ograničenih (po)kretanja ostarjelog tijela. Dramske situacije suprotstavljene su dinamici žuđenoga života koji bi podrazumijevao događaj, ali koji u dramskom tekstu ostaje prisutan tek kao budućnosna projekcija, kao neostvareni san, kao zamišljaj i iluzija. Sestre zapravo uživaju u samoj žudnji za promjenom, jer su prekrhke da bi promjenu pokrenule,“ dodala je Manojlović.

Izvode Martina Tomić, Ivana Pavlović i Petra Chelfi, redateljica je Natalija Manojlović, a dramaturginja Ivana Đula.

Reprizna izvedba na rasporedu je 24. veljače. Cijena ulaznica je 25-50 kn.