Premijera groteske ‘Ponoć’ u Zagrebačkom kazalištu mladih

ZKM Ponoć, foto: Marko Ercegović ZKM

U petak, 10. ožujka, u 20 h, u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se premijera groteske ‘Ponoć’ Josipa Kulundžića, u režiji Ivana Planinića.

Dramski tekst “Ponoć” Josipa Kulundžića, 1921. godine nagrađen je Demetrovom nagradom, a iste godine, u režiji Branka Gavelle, praizveden je u HNK u Zagrebu. Otada, gotovo zaboravljen autor, kao i njegov dramski opus, koji po svojim umjetničkim dosezima nedvojbeno stoji uz bok dramskim suvremenicima, u pročišćenoj redateljskoj adaptaciji Ivana Planinića traži novi put do današnje kazališne publike. “Ponoć”, u podnaslovu navedena i kao groteska u tri čina, neskriveno inspirirana Shakespeareovim “Hamletom”, u ekspresionističkoj fakturi dubinski propituje granice neutaživog ljudskog htijenja za promjenom i poboljšanjem svijeta.

U predstavi glume Hrvojka Begović, Edvin Liverić, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Anđela Ramljak i Lucija Šerbedžija. Predstava je koprodukcija ZKM-a i Akademije dramske umjetnosti, a Ivan Planinić osim režije potpisuje i dramaturgiju te adaptaciju.

Predstava “Ponoć” u režiji Ivana Planinića nastala po tekstu Josipa Kulundžića nova je predstava Zagrebačkoga kazališta mladih čija će premijera biti 10. ožujka.  Posrijedi je diplomska predstava Ivana Planinića pod mentorstvom prof. Tomislava Pavkovića na Kazališnoj režiji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Sljedeće izvedbe su 11., 12., 23., 24., 25. i 26. ožujka.

Ulaznice stoje 30-50 kn.