Premijera predstave „Pad“ Mirana Kurspahića u ZKM-u

ZKM PAD radne-24

Predstava „Pad“, autorski projekt Mirana Kurspahića, premijerno će biti izvedena u subotu, 7. svibnja, s početkom u 20 h, na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih.

U posljednje vrijeme česta potreba za revizijom prošlosti, pogotovo one recentne, često vodi u sferu fabrikacije. Dugogodišnje odbijanje Hrvatske da se suoči s neuralgičnim točkama svoje prošlosti, dugogodišnje trpanje evidentnih problema pod tepih, dovelo je do gomilanja te metastaziranja istih, koji su rezultirali ne potrebom za istinom, već potrebom za nekom izmišljenom boljom prošlošću, u kojoj smo neokaljani, moralni i trijumfalni. Upravo te pojave u društvu bile su okidač za nastanak “Pada“.

Pad“ je postmoderni dramski kolaž nastao interpolacijom autentičnih povijesnih dokumenata i napisanog, izmišljenog dramskog teksta prožetog citatnošću, koji u toj kombinaciji na sebi svojstven način propituje povijesne i društvene “istinitosti”. Naime, dramski komad “Pad“, bavi se jednom od rak-rana hrvatske države, a to je – pad Vukovara, te samim time i padom ljudskih i moralnih vrijednosti koje su uslijedile u godinama poslije.

Ovaj projekt ne bavi se samo tezom “što bi bilo kad bi bilo”, već upravo spajanjem nespojivog, otvara prostor za dramsko, a konzekventno i društveno propitivanje dane problematike. Gotovo katarzičan moment u nastanku hrvatske države nudi izrazito zanimljivo polje za istraživanje zajedno s publikom te otvara prostor i za pravu kazališnu katarzu.

Glavne uloge tumače Milivoj Beader, Gordan Bogdan, Zoran Čubrilo, Barbara Đurović, Pjer Meničanin i Suzana Nikolić.

Cijena ulaznice je 30-60 kn. Sljedeće izvedbe su 8., 27. i 28. svibnja.