Premijera ‘Tartuffea’ u zagrebačkom HNK-u

tartuffe

U petak 30. rujna u 19.30 h, u zagrebačkom HNK-u premijerno igra najnovija postava Molièreova ‘Tartuffea’, u režiji slovenskog redatelja Eduarda Milera.

„Tartuffe“ je jedna od velikih (tragi)komedija gorostasnog dramskog pisca i kazalištarca J. B. P. Molièrea, koja je izazvala burne reakcije još na praizvedbi 1664. te je, pravilno shvaćena kao poruga licemjernim pobožnjacima, dva puta bila zabranjivana. Komad je konačno izveden 1669. s golemim uspjehom i otad ne silazi sa svjetskih pozornica.

„Evo komedije oko koje se podiglo mnogo buke, koja je bila dugo progonjena; a ljudi koji su u njoj prikazani uistinu su pokazali da su u Francuskoj moćniji od svih koje sam do sada prikazivao. Markizi, kaćiperke, rogonje, liječnici, mirno su podnosili da ih prikazujem; štoviše, pretvarali su se da ih zabavljam, kao i sve druge ljude; ali licemjeri nisu otrpjeli porugu; odmah su se zastrašili i začudili kako sam mogao biti toliko drzak da prikazujem njihovo prenemaganje i što želim iznijeti na zao glas postupke kojima se posvećuje toliko čestitih ljudi. To je zločin koji mi oni ne mogu oprostiti… Svrha je komedije da ispravlja ljudske mane… Čovjek lako podnosi pri jekor, ali teško trpi porugu. Spreman je da ga smatraju zlim, ali nipošto ne želi da ga smatraju smiješnim. Prigovaraju mi da u usta svoga Tartuffea stavljam pobožne riječi. Ali, kako to izbjeći ako sam želio vjerno prikazati licemjera…“ To su Molièreove riječi iz predgovora Tartuffea u kojemu vatreno brani pravo na umjetnost i pravo na ismijavanje ljudskih mana, bez iznimke, posebno zagovarajući komediju kao žanr, koja ne služi samo za puku zabavu.

Danas, kada smo (ponovo) bombardirani lažima i okruženi varalicama sa sviju strana, pravo je, je li, vrijeme za novi kazališni susret s prijetvoricom Tartuffeom.

Tekst je preveo Vladimir Gerić, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Žanina Mirčevska, scenograf je Branko Hojnik, a kostimografkinja Jelena Proković. Uloge tumače Mislav Čavajda, Goran Grgić, Vlasta Ramljak, Livio Badurina, Ivan Colarić, Luca Anić, Nikša Kušelj, Jadranka Đokić, Nina Violić, Mirta Zečević i Lana Barić.

Sljedeće izvedbe su 1. i 12. listopada.