Premijera u kazalištu Komedija: „Vanja i Sonja i Maša i Picko“

VSMU utorak, 23. veljače 2016. u 19:30 sati u Kazalištu „Komedija“ bit će održana premijera predstave Christophera Duranga „Vanja i Sonja i Maša i Picko“ u režiji Nine Kleflin.

Brat Vanja i sestra Sonja uživaju u svom nezadovoljstvu. Ulaze u pozne godine života dok dokono ispijaju kavu i čekaju da im i ove godine na jezero dođe plava čaplja. Njihovi su životi nezanimljivi, ali stabilni. Sve se uzburkava kad se njihova sestra Maša, filmska zvijezda izblijedjele slave, vraća u njihov mirni seoski dom. Dolazi s naočitim i znatno mlađim muškarcem po imenu Picko, njezinim novim ljubavnikom.

Ta komedija propituje: je li moguće dostojanstveno stariti u vrijeme selfieja i Twittera?

Iz Vanjinog monologa na kraju komada može se iščitati cijela okosnica drame: „Nisam konzervativac, ali nedostaju mi prošla vremena. Cijela zemlja je gledala iste filmove. I svi smo plakali za istim junacima. I imali smo kolektivne traume od toga. Više nema tih zajedničkih sjećanja, uopće. Sad imamo Facebook i Twitter i mailove i kabelsku i satelitsku, a filmovi i serije ne vrijede pišljiva boba, a ni ta sranja ne gledamo zajedno, nego svatko u svom kavezu. I životi su nam…razdvojeni.“

Američki dramatičar Christopher Ferdinand Durang poznat je po svojim skandaloznim i često apsurdnim komedijama, a djela su mu bila naročito popularna 80-tih godina 20-tog stoljeća.

„Vanja i Sonja i Maša i Picko“ nagrađen je nagradom Tony za najbolji kazališni komad 2013. godine, a u glumačkoj su ekipi bili Sigourney Weaver i David Hyde Pierce. Ovo je drugi Durangov komad u Kazalištu Komedija, nakon komedije Terapija, terapija!.

Glavne uloge tumače Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Vanja Ćirić, Nina Kaić Madić, Slaven Španović i Petra Kurtela.