Preminuo legendarni skladatelj Ennio Morricone

Morricone je napisao glazbu za više od 500 filmova

Ennio Morricone / Fotografija: Jelmer de Haas, ennimorricone.org

Najutjecajniji filmski kompozitor na svijetu, Ennio Morricone, preminuo je tijekom noći u klinici u Rimu, a imao je 91. godinu. Koban je bio njegov pad prošli tjedan kada je slomio bedrenu kost.

Morricone je napisao glazbu za više od 500 filmova, a proslavila ga je suradnja sa Sergiom Leoneom, talijanskim redateljem. Njih dvojica upoznali su se kao djeca još u osnovnoj školi i kasnije ostvarili suradnju u slavnim spaghetti westernima kao što su “Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Dobar, loš, zao”, “Bilo jednom na Divljem zapadu”…

Rođeni Rimljanin, koji je kao dijete počeo prvo svirati trubu, dobio je Oscara za svoju
glazbu u filmu Quentina Tarantina “The Hateful Eight” iz 2015. godine, a bio je nominiran i za svoje originalne melodije u fimovima “Days of Heaven iz 1978., “The Mission” iz 1986., “ The Untouchables” iz 1987., “Bugsy” iz 1991 i “Malena iz 2000.

Poznat i kao “Maestro”, dobio je počasnog Oscara 2007. godine i to iz ruku Clinta Eastwooda za svoj “veličanstven i višestruki doprinos umjetnosti filmske glazbe”.

Pokupio je i 11 nagrada “David di Donatello”, što je najviša talijanska glazbena nagrada.

Morricone je obožavao zvuk električne gitare i harpe, a koristio je i zviždaljke, crkvena zvona, bičeve, kojote koji zavijaju, cvrkutanje ptica, otkucaje satova, pucnjeve i ženske glasove kako bi dodao atmosferu u svoje skladbe. Sve vrste zvukova mogu biti korištene za prenošenje emocija… To je glazba sačinjena od zvuka stvarnosti – rekao je jednom.

Ennio je rođen 10. studenoga 1928. u Rimu, a njegov je otac Mario je bio svirač trube, koju je i on počeo svirati. Glazbu je počeo skladati sa samo šest godina. Kad mu je bilo 8, sreo je Sergia Leonea u osnovnoj školi, ali ponovo su se počeli družiti tek dva desetljeća kasnije. Ennio je
komponirao glazbu za radio drame i svirao u orkestru koji se specijalizirao za filmsku glazbu.

Većina tih kompozicija je naprosto bila loša i vjerovao sam da ja to mogu napraviti puno bolje.  Nakon Drugog svjetskog rata filmska industrija je bila prilično jaka u Italiji, ali filmovi su imali lošu glazbu. Trebao mi je novac i mislio sam kako je bi bilo dobro početi pisati upravo to – rekao je u jednom intervjuu.

Surađivao je i s Mariom Lanzom, Paulom Ankom i Charlesom Aznavourom kao producent, a prvi posao filmskog skladatelja ponudio mu je 1961. redatelj Luciano Salce za svoj film “Il Federale”, nakon čega je slijedilo još na desetke filmova i suradnja s Leoneom na filmu “Za šaku dolara”

Poput glazbe, obožavao je i svoju obitelj. Svoju suprugu Mariju Traviju upoznao je 1950. i oženio šest godina kasnije. Dobili su trojicu sinova i kćer te ostali zajedno do smrti. U razgovoru za britanski Guardian jednom je prilikom rekao kako se ne boji smrti, ali se boji da će umrijeti prije svoje Marije i ostaviti je samu.