Prošetati poviješću uvijek ima svoju cijenu

Mlada studentica Kendra Van Zant ulazi u čudesnu i dirljivu priču devedesetdvogodišnje gospođe koja preživljava bombardiranje Londona 1940-ih godina. U srži ratnoga stanja, tada još mlada Isabel McFarland nalazi se u škripcu. Donosi odluku koja joj zauvijek mijenja život.

Zaljubljenica u povijest, Kendra, po završetku svojeg inozemnog studija odlučuje zagrabiti po površini i proviriti u dublje aspekte povijesnih činjenica. Zanima ju kako je pojedinac doživio određeni povijesni trenutak. Put ju odvodi kod tajnovite slikarice Isabel McFarland koja ju odvodi u kuteve zasjenjene prošlosti koja je oblikovala mnoge živote u Engleskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. No, svaka tajna nosi svoje posljedice.

U ovu nas dirljivu priču uvodi Susan Meissner te kroz tri različite perspektive prenosi trodimenzionalnu, gotovo opipljivu naraciju o vrlo realističnim mikro-povijesnim aspektima koji su prožeti emocijama i povijesnim činjenicama. Meissner kao nagrađivana spisateljica u posljednjih desetak godina objavljuje sedamnaest romana među kojima je ‘Shape of Mercy’, jedna od najboljih knjiga 2008. godine prema Publishers Weekly te je ušao u uži izbora za nagradu RITA, američkog udruženja pisaca ljubavnih romana.

U knjizi ‘Tajne sretnoga života’ (Znanje) spisateljica odlučuje uroniti u prošlost, to jest, u povijesni aspekt Engleske te prenosi dirljivu priču koja u konačnici može biti preslika života pojedinca iz toga razdoblja. Priča dviju djevojčica koje u teškim životnim situacijama bivaju obilježene za cijeli život svakog čitatelja zaokupira i ne otpušta sve do konačnog razrješenja.

Petnaestogodišnja Emmy Downtree u životu ima jasne ciljeve i želje koje nastoji ostvariti bez obzira na ratnu situaciju. No, osim ljubavi koju gaji prema ostvarenju svojih životnih snova ima odgovornost i veliku ljubav koju gaji prema svojoj mlađoj sestri Juliji. Djetinjstvo provode uz neprestane naznake opasnosti koje vladaju tada u Engleskoj. U trenutku ratnog vrhunca, tisuće djece bivaju evakuirana iz grada. Emmy i Julia završavaju u pitoresknoj ladanjskoj kući pokrajine Cotswold. Julia uživa u životu izvan grada, no, njena sestra ne može iz glave izbaciti svoj životni san. Postati dizajnerica vjenčanica. Put ju vodi natrag u London a sestru vodi natrag sa sobom. Tada se događa stravično bombardiranje Londona, sestre se razdvoje i ne pronalaze put natrag jedna k drugoj. Životni tijek im se zauvijek promijeni…