Prvi pas operni pjevač na pozornici HNK-a u Zagrebu, u premijeri ekopolitičke opere ‘Kein Licht.’

Foto: Caroline Seidel/ Ruhrtriennale 2017

U utorak, 7. studenoga, u zagrebačkom HNK-u održat će se hrvatska premijera opernog thinkspiela ‘Kein Licht.’ Elfriede Jelinek i Philippea Manouryja, u režiji Nicolasa Stemanna.

Takozvani thinkspiel za glumce, pjevače, glazbenike i elektroničku glazbu u stvarnome vremenu, operno djelo „Kein Licht.“ skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek, a naručila ju je pariška Opéra Comique. Jelinek je tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu je režirao njemački redatelj Nicolas Stehmann, a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme.

U predstavi nastupaju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, te članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković /Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin.

Opera „Kein Licht.“ dobila je prestižnu Nagradu Fedora 2016. za najbolju novu europsku opernu kreaciju. Publika može očekivati neočekivano – pa i jednog psa koji pjeva. Bit će to prvi pas koji je pjevao na sceni zagrebačkog HNK-a.

„Kein Licht.“ je u rujnu ove godine praizveden na festivalu Ruhrtriennale, a nastao je u koprodukciji zagrebačkog HNK i nekoliko značajnih europskih opernih kuća: Opèra Comique, Ruhrtriennale u Duisburgu, Opéra National du Rhin, Festival Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Münchner Kammerspiele, Francuski Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, Ansambl Lucilin. Nakon praizvedbe u Duisburgu, opera je dosada imala premijere u Strasbourgu i Parizu, a nakon zagrebačke, očekuje ju premijera u Luksemburgu i Münchenu.

Sljedeće izvedbe u zagrebačkom HNK-u a izvedbe 8. i 9. studenoga, a ulaznice stoje 90-160 kn.