Prvom hrvatskom nastupu Damiana Marleya svjedočila je puna pulska Arena

IMG_7288
Piše: Kristian Vrangalovski
Fotografije: Daniel Kirsic/Pozitivan Ritam

Nastupom uspješnog reggae i dancehall glazbenika Damian “Jr. Gong”‘ Marleya, najmlađeg sina glazbene legende Boba Marleya, u srijedu navečer je u prepunoj pulskoj Areni otvoren 9. Outlook festival.

Damian Marley, osim kao izdanak Boba Marleya, poznat je i po svojim samostalnim izdanjima, ali i suradnjama s drugim glazbenicima poput Nasa, Bobby Browna, Cypress Hilla i Skrillexa, dobitnik je Grammyja za reggae i alternativnu glazbu, s albumima koji su redovito na listama najboljih hip-hop, rap i reggae radova. Prvom hrvatskom nastupu Damiana svjedočila je puna pulska Arena.

IMG_7284

Nakon predstavljanja vlastitog opusa, Damian je na vrhuncu koncerta na opće oduševljenje pjevao poznate svevremenske hitove svog oca; “War”, “Exodus”, “Could You Be Loved”, u kojem mu se pridružila cijela Arena, odajući počast velikanu i dajući do znanja da je njegova ostavština i duboka poruka pjesama još uvijek aktualna. Na prvom bisu, na koji ga je publika pozvala lupanjem nogama o drvene tribine Arene, otpjevao je sa publikom još jedan hit svog oca, Get up stand up, te uz dojmljivu kulisu ugašenih reflektora i upaljenih upaljača svoj vlastiti veliki hit “Road to Zion”.

Na drugom bisu, oduševljene obožavatelje, Damian Marley počastio je svojim najvećim hitom – “Welcome to Jamrock”, koja je kroz 9. godina održavanja postala svojevrsna himna Outlook festivala, čiji refren mladi partijaneri oduševljeni festivalom i čarima Hrvatske, mantraju u varijanti Croatia, Croatia – (tj u orginalu Jamaica, Jamaica).

Damian Marley je osim pratećeg benda na zabavi otvaranja Outlooka imao potporu nekoliko hip hop i dub izvođača. Večer je otvorio britanski bass-house DJ i producent Eliphino u hip hop izdanju. Uslijedili su ASM, trio čiju je glazbu najlakše opisati kao intelektualni hip-hop s primjesama funka, da bi publiku na radnu temperaturu doveo hip hop trio iz Detroita – Slum Village. Potonji Slum Village, kolektiv koji od ranih 90-ih godina utječe na generacije hip hop izvođača, predstavio se svojim melodičnim uličnim stilom, uz sjajne freestyle dionice dva mc-ija.

slum village

Prelazak sa hip hopa u reggae vode Damiana Marleya, obilježili su česti gosti pulskih festivala – Iration Steppas, poznati dub soundsystem, čija inspiracija seže u začetke soundsystem kulture u Velikoj Britaniji 70tih i 80tih godina, što se očituje specifičnom zvuku, i snazi njihovih dubplateova (remiksirane inačice poznatih dub reggae pjesma). U pola sata veselih dub reggae hitova u vlastitoj produkciji Iration Steppas, na mikrofonu se priključio i poznati dub mc Charlie P. Iration Steppas pošteno su razdrmali okupljeno mnoštvo, koje je sa širokim osmjehom dočekalo dolazak zvijezde večeri.

Po završetku nastupa Damiana Marleya, ovo nadasve uspješno otvaranje 9. Outlook festivala, priveli su kraju također Iration Steppas,jednosatnom dub selekcijom. Tako je otvaranje 9. Outlook festivala dobilo zvučnu kulisu koju zasluzuje i opravdalo renome jednog od najvećih i najboljih europskih festivala bass glazbe i srodnih žanrova.

Partijaneri su od četvrtka 01.09. preselili svoju zabavu na štinjansku tvrđavu Punta Cristo, gdje će od 01.-04.09. na rasprodanom festivalu svirati neka od najvećih imena bass glazbene scene. Među mnoštvom zvijezda festivala ističu se grime izvođači Stormzy, Lady Leshurr, Flowdan, Kano. Deep Dubstep basove osigurat će Kahn, Mala, Swindle i ostali predstavnici labela Deep Medi. Drum n bass predstavljaju – High Contrast, S.P.Y., Goldie, Andy c, London electricity, Lenzman, Roni size. Dub predstavljaju legende Jah Shaka, Mad professor, Channel one, ali i mlađe snage OBF-a, Mungo’s HiFi, Weeding dub. Hip hop svijet predstavljat će Joe Badass, four owls, ASM. Garage će u nekoliko navrata puštati legenda garage glazbe, Zed Bias. Uz vrhunske izvođače,savršene razglase, beach party po danu i party brodove, sretni posjetitelji 9. Outlook festivala zabavljat će se danonoćno ovog vikenda, u ispraćaju glazbenog ljeta 2016.