Punkeri na hrvatski način

piše: Admir Sinani

Mladi koprivnički pop punkeri Suho Grlo Nos zaokupili su medijsku pozornost promocijom spota za pjesmu Zlobna vila u emisiji Vip Music Club. Njihov zavodljiv pjesmuljak najava je njihovog prvog albuma koji bi na proljeće trebao izaći za Dop Records. Dok iščekujemo to izdanje, odlične kritike već je pokupio album U protivnom riječkih punkera Diskurz koji zvuče kao hrvatska inačica Sex Pistolsa, Termita i nešto malo modernog garažnog zvuka The Hivesa.

Izdavači i mediji zajedničkim su snagama počeli dizati frku oko ovih bendova, pridaju im se etikete spasitelja punk rock zvuka u Hrvata, uzdiže ih se na razinu predvodnika nove generacije glasnih i žestokih bendova koji će jednog dana zamijeniti Hladno pivo. Ili barem profit koji oni nose svima koji rade svoj posao oko njih.

Jesu li oni umjetni produkt razrađene taktike izdavača i njihovog medijskog marketinga koji osjećaju kako nedostaje novih, svježih i distorziranih bendova koji će jednog dana biti u stanju rasprodati bilo koji klupski prostor, da li ih kritičari proglašavaju spasiteljima jer su neupućeni u postojeću punk scenu ili su jednostavno uletjeli na scenu u pravi trenutak sa kvalitetnim materijalom kojeg bi bilo šteta podcijeniti zbog njihove mladosti, neiskustva ili ne pripadanja tvrdokornom undergroundu koji živi i radi i postoji ispod nišana krupnih medija?

Činjenica je kako obje skupine nisu izgradili svoje ime u demo krugovima niti imaju izgrađenu bazu fanova niti su znani među punkerima i samim time će dobiti negativni status, pogotovo kad ih kritičari već uzdižu u nebesa i proglašavaju raznim epitetima. Jedni će reći da su to komercijalni projekti koji veze nemaju veze sa punkom, drugi da su dospjeli do albuma na hrvatski način (čitaj: poznajem tipa koji pozna tipa) dok će većini prosječnih slušatelja ući zapesti za uho poneki hit i time će oni dobiti na široj popularnosti i samim time još produbiti jaz između punk i mainstream scene.
Ostaje nam jedino promatrati situaciju i vidjeti hoće li ti bendovi plesati jedno ljeto ili će uspjeti izgraditi svoj put u u hrvatskom glazbenom mulju, ali ako sada zagrebemo ispod površine, punk u Hrvata definitivno nije uskrsnuo pojavom ovih bendova već postoji cijela plejada bendova koji su tu duže vrijeme sa izgrađenom publikom i odličnim izdanjima, ali o tome više u sljedećem dijelu…