Rami Malek kroz transformaciju u Mercuryja ostvario ulogu života

Nema sumnje da dokumentarac o grupi Queen, Bohemian Rhapsody, apsolutno dominira u svijetu glazbe i filma. Oduševljenje i dalje traje te film diljem svijeta fascinira brojne ljubitelje glazbe, ali i nalazi u konkurenciji za brojne filmske nagrade.

Film i glavni glumac, Rami Malek, nominirani su za nagradu Zlatni globus koja se održava početkom siječnja – film u kategoriji najboljeg filma, a Malek kao najbolji glumac. Bohemian Rhapsody naći će se u konkureniciji uz Black Panther, Crni član KKKlana, Zvjezda je rođena i If Beale Street Could Talk. Malek se za svoje sjajno utjelovljenje Freddieja Mercuryja našao nominiran za najboljeg glumca uz Bradleyja Coopera (Zvijezda je rođena), Willema Dafoea (At Eternity’s Gate), Lucasa Hedgesa (A Boy Erased) i Johna Davida Washingtona (Crni član KKKlana). Dodjela nagrada Zlatni globus održava se 6. siječnja.

Iako su kritike za Bohemian Rhapsody bile podjeljenje, jedno je nesumnjivo, Malek je vrhunski odradio svoju izvedbu kao Freddie Mercury. “Kad dobijete ovakvu ulogu ne želite oponašati Freddieja Mercuryja već shvatiti zašto je radio to što je radio“, otkrio je Malek govoreći o velikoj odgovornosti koju je prihvatio kad je odlučio utjeloviti najveću glazbenu legendu. Zanimljive detalje ove transformacije Malek je otkrio u brojnim intervjuima i gostovanjima.

Kako bi se pripremio za ulogu Malek je nosio protezu kojom je imitirao prepoznatljiv Mercuryjev zagriz za koji je pjevač vjerovao da mu daje specifičnu boju glasa. Pri filmskom upoznavanju Briana Maya i Rogera Taylora, Freddie im objašnjava da su mu zubi istureni jer zapravo ima četiri dodatna kutnjaka, no da mu to daje i dodatnog prostora za veliki vokalni raspon. To je nešto u što je pjevač zaista bio uvjeren. Iako su mu zubi paralelno bili izvor nesigurnosti i povučenosti u velikom dijelu privatnog života, Freddie je uporno odbijao ispraviti zube tvrdeći da se boji kako bi operacija i veliki stomatološki zahvat mogli loše utjecati na njegove pjevačke sposobnosti.

Prvi put kad sam stavio protezu osjećao sam se nevjerojatno nesigurno” otkrio je Malek prilikom gostovanja u emisiji Jimmyja Fallona. “Onda sam se zatekao da kompenziram nesigurnost uspravnim sjedenjem, elegancijom. I počneš razmišljati – oh, to je razlog zašto je Freddie bio to što je bio.”

Film je od početka prikazivanja zaradio preko 500 milijuna dolara, više nego ijedan glazbeni dokumentarac. Malek bi, po svemu sudeći mogao zaraditi i prestižnu nagradu Oscar za najbolju mušku ulogu. Nominacije će biti objavljene 22. siječnja.

Otkrivamo: ?Bohemian Rhapsody? – filmske (ne)istine o životu Freddieja Mercuryja