Ratko Zjača najavio dva nova albuma nastala u suradnji s poznatim svjetskim glazbenicima

Ratko Zjača – Light in the world

Poznati hrvatski gitarist i skladatelj Ratko Zjača, čija karijera nosi sa sobom veliku internacionalnu diskografiju kojom su objedinjene suradnje s velikanima jazza, najavljuje još dva nova albuma! 

“Light In The World” donosi devet novih Ratkovih orginalnih skladbi, a album je snimljen u talijanskom gradu Forli. Izlazak albuma najavljen je 15.5.2020.

Na novom albumu, kao i na prethodnom, Ratku su se pridružili Stefano Bedetti na saxophonu i Renato Chicco na Hammond orguljama, a umjesto genijalnog Antonia Sancheza ovoga puta pridružila mu se još jedna bubnjarska legenda – John Riley.

Album “The places you will go“ Ratkova je suradnja s poznatim svjetskim glazbenicima snimana na raznim lokacijama i postavama u Europi i USA

Ratko Zjača godinama živi u Nizozemskoj. Studirao jazz gitaru, kompoziciju i indijsku klasičnu glazbu – i to na Konzervatoriju u Rotterdamu nakon čega je glazbeno obrazovanje nastavio i na University School of Music u New Yorku bio je đak čuvenog i jednog od najvećih jazz gitariste svih vremena Joe Passa. Ratko Zjača potpisuje brojne skladbe, snimio je mnoge vlastite autorske albume, jedan od prvih europskih gitarista koji je snimio kompletan album na fretless gitarama, prvi hrvatski gitarist koji je diplomirao na jednoj europskoj akademiji za jazz, a također je surađivao, snimao i nastupao s mnogim utjecajnijim glazbenicima jazza i moderne improvizirane glazbe kao što su Benny Bailey, Gary Peacock, Reggie Workman, John Patitucci, Al Foster, Jimmy Cobb, Steve Gadd, Antonio Sanchez, John Riley, Alvin Queen, Ron Carter, Randy Brecker, Miroslav Vitous, Jeff Tain Watts, Adam Nussbaum, Kirk Lightsey, Simone Zancini, Anders Bergcrantz, Shawnn Monteiro, Denise Jannah, Renato Chicco, Stefano Bedetti i mnogi drugi. Uz impresivan popis glazbenika s kojima je surađivao, više od 450 napisanih orginalnih kompozicija , njegov rad prepoznalo je i Hrvatsko društvo skladatelja dodijelivši mu nagradu za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe. 

****
Moglo bi vas zanimati: 

Renomirani jazz gitarist Ratko Zjača najavljuje “Light In The World”