Regionalna premijera dokumentarca „Teorija opskurnosti: film o The Residents“ u zagrebačkoj Močvari

residU suradnji Filmskih večeri u Močvari i Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, ususret zagrebačkom koncertu The Residentsa koji će se održati u Močvari 4. veljače, desetak dana prije njihova nastupa, u srijedu, 27. siječnja, organizirana je regionalna premijera „Teorije opskurnosti: filma o The Residents“ (Theory of Obscurity: a film about The Residents), dokumentarca o možda najkultnijem bendu svih vremena.

Predstavljen u ožujku 2015. godine na festivalu SXSW u Austinu, „Teorije opskurnosti: filma o The Residents“ portretira četrdeset godina postojanja tog utjecajnog glazbenog umjetničkog sastava o kojem je i danas malo toga poznato – The Residents od samog početka nastupaju pod maskama i identitet članova nikada nije javno objavljen. Iako ih nitko nije vidio – njihov zaštitni identitet – maske oka i crna odijela svi znaju.

U filmu se pojavljuju brojni poznati glazbenici koji govore o misteriju, fenomenu i dalekosežnom utjecaju grupe na razvoj kulture i tehnologije danas. Uz glazbene inovacije, The Residents, njihova izdavačka kuća Ralph Records i matična organizacija The Cryptic Corporation ostali su zapisani u povijesti i po tehničkim inovacijama koje su omogućile da njihov album “Freak Show” iz 1991. godine bude objavljen na CD-ROM formatu. O tome kao i o mnogočemu drugome vezanome uz The Residents u filmu govore članovi Primus i Talking Headsa, Matt Groening i brojni drugi na čiji je život utjecao rad ovih ekscentrika iz San Francisca.

Redatelj filma Don Hardy pratio je grupu na njihovoj turneji “Wonder of Weird” iz 2013. godine i iz prve ruke pokušao zabilježiti što više od fenomena koji prati i okružuje The Residents. Ovo je ujedno i najbolji način za upoznavanje sa sastavom koji ćete u Močvari nastupa desetak dana nakon projekcije filma.
Ulaz na projekciju je slobodan, a početak je u 20:30 sati.

Razgovor s Donom Hardyjem Jr. i Homerom Flynnom glede filma:

Matt Groening – istinita priča o The Residents:

U okviru ovog izdanja Filmskih večeri u Močvari, u klubu će nastupiti i samoborski Acid Carrots & Parsley-Man, koji na najneobičniji način spajaju i ruše granice između muzičkih, kazališnih i cirkuskih sfera.

ACID CARROTS & PARSLEY-MAN (Samobor)
https://acid-carrots.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=8e_xEYFRAU4
https://www.youtube.com/watch?v=JlI88q16cG0

Glazbeni tojac Acid Carrots preskače granice glazbenog i miješa ih s kazališnim i cirkuskim te upozorava publiku na zemaljske promjene zagađenja koje zaustavlja zahtjevima acidokarotizma. Također, svojim zvukom, koji je svemirska manifestacija rocka u njihovim atributima, uvlači publiku u večer kompromisa, otkrivenja, bogatstva i čistoće.