Reizdanje soundtracka Bowievog filmskog klasika

2016_TheManWhoFellToEarth_4_DavidBowie_SamAshby_160816.article_x4

 

Soundtrack za Bowiev filmski klasik “Čovjek koji je pao na zemlju”, ili u originalu “The Man Who Fell To Earth” ponovno je dostupan nakon 40 godina od prve objave.

Nakon prve objave1976., master snimke su se zagubile, da bi ih nedavno igrom slučaja otkrili i ponovno izdali taman na 40. godišnjicu koje prati i filmsko reizdanje u svjetskim i domaćim art kinima. Ova SF drama donosi napetu priču o dobroćudnom vanzemaljcu koji očajnički pokušava spasiti svoj planet, no unatoč njegovoj genijalnosti on ne uspijeva nadvladati ljudsku zlobu i pohlepu. Film je inspiriran istoimenim romanom utjecajnog američkog pisca, Waltera Tevisa, a u glavnoj ulozi se pojavljuje David Bowie kojemu je ovo bio prvi izlet u filmske vode i jedna je od njegovih najboljih izvedbi.

Soundtrack su skladali japanski prog-rock glazbenik Stomu Yamash’ta i John Philips, koji je bio glavni tekstopisac benda The Mamas And The Papas ’60-ih, uz dodanu Louis Armstrongovu pjesmu “Blueberry Hill” te izvedbe Bournemouth Symphony orkestra, The Kingston Tria i trubača Roberta Farnona. Zanimljivo je da David Bowie osobno nije imao glazbenog doprinosa soundtracku filma, a kao privremeno glazbeno rješenje tada, redatelj Graeme Clifford je razmatrao tada tek objavljeni album Pink Floyda “The Dark Side Of The Moon”.

Prvo reizdanje u vidu CD-a planirano je 02. rujna dok će dvostruko vinilno izdanje i box set biti objavljeni 24. listopada.