Rens Argoa – “Luciferin je za nas iskren album”

Još prije tri godine, naša kolegica Nera Talan govorila je o koprivničkoj trojci kao o još jednom u nizu uvelike podcijenjenih hrvatskih bendova koji su zaslužili puno veću pozornost.

Rens Argoa je tada aktivno djelovao na sceni već pet godina i iza sebe su imali dva albuma, “The Black Hole In The Room” (2012) i “Emerald Way Of The Fearless King” (2014). Posljednjim albumom “Luciferin”, objavljenim prošle godine, Rens Argoa je privukao veću pozornost i zaredao svirke po značajnim klubovima u Hrvatskoj i šire.

Novi album, na kojem su pojam Rens Argoa rastegli u smjerovima jazza, orkestralne glazbe, prog-rocka i svega gdje ih je glazba vukla, predstavit će još jednom zagrebačkoj publici u Saxu, na premjernom gostovanju Good Vibrations programa 28. veljače.

Kraj prošle godine bio je u znaku vašeg trećeg studijskog izdanja. S obzirom da smo već debelo ugazili u 2018., rado ćemo se osvrnuti na prethodne mjesece i izvući najsvjetlije trenutke 2017. u kontekstu benda. Po čemu je posljednja godina ostala pamtljiva za Rens Argoa?

Prethodna godina nam je obilježena uglavnom istraživanjem novih kreativnih metoda i  drugačijih pristupa stvaranju glazbe. Uživali smo zajedno u cijelom procesu snimanja albuma, bilo je toliko svijetlih trenutaka da ih ne mogu izolirati. Sve zajedno nas je hranilo nečim dobrim i povezivalo nas. Nismo mnogo nastupali, ali zato smo više BEND nego ikad.

Rens Argoa – “Luciferin”, naslovnica albuma

Ispričajte nam riječ više o vašem posljednjem glazbenom putovanju. Koja je bila premisa iza posljednjeg izdanja i koji vam je dio procesa snimanja albuma „Luciferina“ bio najdraži?

Luciferin je za nas iskren album. Bili smo iskreni prema samima sebi – pogledali smo u naš vlastiti mrak. Ispustili smo beštiju iz sebe i pokušali obasjati malo svjetla na nju. Tako da se album bavi i granicama između nižih i uzvišenih stanja uma i psihe. Snimanju smo prišli sa dosta slijepim i neplaniranim pristupom – što bude, bude. Znali smo da, uz nas troje, želimo dodati još dosta instrumenata. Kojih, eee to nismo znali, hehe. No, zato je najzabavniji dio bilo upravo to otkrivanje gdje želimo dodati što, koga i kako. Na kraju je sve nekako sjelo na svoje mjesto čak možda i bolje nego što smo se nadali!

Album je doživljen kao logičan, zreliji nastavak vašeg prethodnog albuma “Emerald Way of the Fearless King”. Što je proces njegovog nastanka značio za vas kao bend i kao glazbenike u kontekstu sazrijevanja?

Stvaranje ovog albuma za nas je bilo potpuno odvajanje od ikakvih “spika“, “brija“, “scene“ i svega drugog što se muva po pozornicama. Razmišljali smo samo o tome što želimo projicirati u svijet. Zamijenili smo uloge na instrumentima, postavili se u drugačija stajališta i pritom naučili puno o stvaranju glazbe. Rens Argoa je prvenstveno prijateljski pothvat koji nam služi da se družimo i da nas ispunjuje srećom, tako da je i ta naša sreća sada zrelija.

Promotori kluba Močvara možda su najbolje sumirali esenciju Rens Argoa kao „instrumentalni trio koji se zabavlja ritmičnim riffovima i psihodeličnim melodijama, ubacujući bučni rokenrol u epruvetu i mućkajući ju jače nego shake od čokolade.“ Stilska neograničenost, zafrkantski pristup svemu,…što još smatrate odlikom benda?

Možda je jedna od naših odlika upravo to što se ne opterećujemo previše time što radimo. Doživljavamo ovaj bend kao prazno platno. Čekaj dok čuješ idući album 😀

Spomenuli smo da su vam se na albumu pridružili i mnogobrojni gosti koji su unijeli šarenilo zvuka orkestralnom i jazz glazbom. Što je spojilo Rens Argoa s ovim zanimljivim ljudima?

Ljudi koji su sudjelovali u snimanju su uglavnom naši prijatelji s kojima nas je muzika spojila. Tako da nam se činilo jedino logično da udružimo snage s onima s kojima smo se osjećali “doma“. I svatko od njih je bome dao nešto čemu se nas trojica možemo jedino nakloniti i reći – domo arigato!

Da li planirate i u budućnosti zadržati ovu formu osnovne instrumentalne palete, slobodne i prijemčive za raznovrsne suradnje, ili biste bili otvoreni za ideju širenja postave Rens Argoa?

To je nešto što se među nama povlači još od prvog albuma – hoćemo uzeti vokal? Hoćemo uzeti basista pa da sviramo s dvije gitare? Hoćemo uvesti saksofon u stalnu postavu? I nekako se uvijek završi na tome da smo si dovoljni i sami. Neobavezne suradnje su zabavnije 🙂

Kad smo već na tom putu, što nam Rens Argoa sprema dalje?

Supertajni plan je snimiti EP do ljeta. Živi bili pa vidjeli. Novog materijala imamo puno, samo se moramo odlučiti na koji način ćemo mu pristupiti. Ali takve stvari se uvijek nekako same odluče. 🙂

Posljednji album najavljen je odličnim video spotom u režiji Dinka Šimca. Možemo li očekivati još neko zanimljivo vizualno rješenje s „Luciferina“?

Nego kaj! Na proljeće. I to za pjesmu s Luciferina koju zovemo Buco. Pa ti pogađaj koja je to!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)