„Revizor“ (pret)premijerno revidira u Komediji

U četvrtak, 19. 10. pretpremijerno, a u petak 20. 10. premijerno, u 19.30 h, u zagrebačkom kazalištu komedija igra ‘Revizor’ N. V. Gogolja, u režiji Dražena Ferenčine.

Drama „Revizor“, N. V. Gogolja, bez sumnje spada među najpoznatije i najbolje društvene komedije; bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije, jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti, licemjerje i beskičmenjaštvo su vječni. Ismijavanje društvenog stanja i ljudske naravi je tema koja je uzeta iz društvene stvarnosti carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća. Ideja komedije sadržana je u jednoj izjavi samog Gogolja: “U ‘Revizoru‘ sam nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje sam tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti i u isti se mah svemu narugati.”

U neposlanom pismu A. S. Puškinu, nakon praizvedbe „Revizora“ 1836., Gogolj je zapisao: „Što je zapravo, kad promislimo, Hlestakov? Mladi čovjek, činovnik i, kako kažu, plitak, no utjelovljuje u sebi mnoge osobine koje imaju i ljudi koje svijet ne naziva plitkima. Dati te osobine ljudima koji nisu lišeni, između ostalog, ni vrlina, bio bi grijeh pisca, jer bi ih time izložio općem smijehu. Bolje je da svatko u toj ulozi pronađe djelić sebe, i istodobno se osvrne oko sebe bez bojazni i straha da će netko uprijeti u njega prstom i prozvati ga imenom. Ukratko, taj lik trebao bi sadržavati mnogo toga razbacanoga po ruskim karakterima, koje se ovdje slučajno sjedinilo u jednom liku, kao što vrlo često biva i u životu. Svatko je barem u nekom trenutku, ako ne i u nekoliko trenutaka, bio ili jest Hlestakov, no, prirodno, to samo ne želi priznati; radije će se tome narugati, ali, naravno, samo u koži drugoga, a ne i u vlastitoj. I lukavi gardijski časnik ponekad postane Hlestakov, i državnik ponekad postane Hlestakov, i naš brat, grešni pisac, postane povremeno Hlestakov. Ukratko, rijetko tko ne bude Hlestakov barem jednom u životu – radi se samo o tome da njegov trag lukavo mijenja smjer, pa izgleda kao da i nije njegov.“

Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, a glavne uloge tumače Damir Lončar, Dubravka Ostojić, Nina Kaić Madić/Ana Magud, Davor Svedružić i Goran Malus.

Sljedeće izvedbe su 21., 23. i 24. listopada te 10., 11. i 22. studenoga, ulaznice stoje 50-70 kn.