„Rezervoari vremena: bilješke s kineske nezavisne scene“ – predstave, predavanja i filmovi u ZKM-u

living dance studio

Produkcijska kuća Eurokaz u sklopu manifestacijskog segmenta Eurijala predstavlja od 27. do 29. rujna, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih kao koproducentom, radove plesno-kazališne skupine Living Dance Studio i njezine izvedenice Caochangdi Workstation, umjetničkih organizacija koje su u Pekingu utemeljili koreografkinja Wen Hui i multimedijski umjetnik Wu Wenguang.

Program uključuje izvedbene projekte „Slušajući priče moje prabake“, „Autoportret: dijalog s majkom/Autoportret: samopoduka iz seksualnosti“ i „Sjećanje“ te filmove „Zbog gladi: Wuov dnevnik br. 1“, „Ničija zemlja“, „Autoportret s tri žene“, „Dječje selo, Yun Zi“ i „Djeca se ne boje smrti, boje se duhova“.

self-portrait-with-three-women-by-zhang-mengqi2Living Dance Studio i Caochangdi Workstation, daleko od državnih subvencija i paradigmi, u radovima se bave suvremenim životom Kine tijekom povijesti upisane u sjećanja još živih ljudi. Dokumentirajući i od zaborava pokušavajući spasiti zbivanja za vrijeme trogodišnje gladi, velikog skoka naprijed, poljoprivredne reforme i kulturne revolucije – političkih i povijesnih događanja druge polovice 20. stoljeća s dalekosežnim posljedicama, koje su kineske vlasti pokušale prikriti ili im barem dati lažno opravdanje, a i danas su nedodirljiv tabu – nastaju provokativni dokumentarni filmovi te hrabra umjetnička spajanja snimljene građe s visoko stiliziranim izričajima plesa. No ma koliko njihov rad bio politički i društveno beskompromisan, na djelu je specifična vrsta odgovornosti. Ona koja ne dovodi samo stvari na svoje mjesto nego to mjesto, mjesto teatra i njegove suvremenosti, doziva u sjećanje.

Trodnevna događanja započinju u utorak 27. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih predstavom „Slušajući priče moje prabake“. Točan raspored nalazi se na web stranicama ZKM-a.