Rijetke fotografije Syd Barretta i Pink Floyda u novoj knjizi

SydBarrett

Syd Barrett: The Definitive Visual Companion naslov je nove knjige, objavljene 18.ožujka, koja obuhvaća Barrettova osobna pisma, fotografije njegovog umjetničkog opusa te preko stotinu dosad neviđenih i rijetkih fotografija Syda i ostalih članova Pink Floyda, uključujući neke od prvih fotografija Floyda sa nastupa u Danskoj. Fotografije objedinjuju razdoblje od Barrettovog djetinjstva, burnog razdoblja psihodelije ’60ih do posljednjih trenutaka. Uz mnoštvo slika, uključeni su brojni stariji i noviji intervjui njegovih kolega poput producenta Joe Boyda, biografa Barry Milesa koji je napisao „Pink Floyd: The Early Years“, Barrettovih mladalačkih ljubavi Viv Brans, Libby Gausden-Chisman, Jenny Spires i redatelja Nigel Lesmoir-Gordona koji je snimio za fanove kultni film – „Syd Barrett’s First Trip“(1966.), dokumentirao brojna događanja vezana uz Pink Floyd te snimio jednosatni dokumentarac o fraktalnoj geometriji „The Colours Of Infinity“ za koji je David Gilmour napisao glazbu.

Za ovu najveću zbirku fotografija Syd Barretta i otkrivanje novih djelića enigme zvane Pink Floyd, zaslužni su Russell Beecher i Will Shutes, koji su istražili i napisali ovu knjigu u suradnji s Barrettovom obitelji koja im je omogućila uvid u obiteljski arhiv umjetnina i fotografija.

Na isti dan objave knjige u londonskoj galeriji „Idea Generation“ otvorena je izložba „Syd Barrett: umjetnost i pisma“ koja će biti otvorena do 10.travnja. Izložba se sastoji od umjetničkih radova koje ovaj navodni „crazy diamond“ nije uništio te nekih od ljubavnih pisama iz mlađih dana, a na samom otvorenju, njegova sestra Rosemary Breen izjavila je da se Barrett nikada nije osjećao ugodno pod svjetlima slave te da mu je umjetnost uvijek bila ispred glazbe, kojoj se više posvećivao iz hobija. Barrett je nakon napuštanja Floyda napustio i umjetnost, ali joj se vratio osamdesetih godina uživajući u njoj do svoje smrti 2006. godine.

Za više informacija možete otići na web stranicu Barrettbook.com.