„Romeo i Julija“ u režiji Mikija Manojlovića gostuje u ZKM-u

Jovana Gavrilović -Julija foto-Maja Medić
Jovana Gavrilović -Julija
foto-Maja Medić

Predstava „Romeo i Julija“ nastala po drami Williama Shakespearea, u režiji Predraga Mikija Manojlovića i izvedbi beogradske Radionice integracije i prištinske Qendra Multimedije, gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 13. veljače, osim u regularnom terminu u 20 sati – zbog velikog interesa publike – i u dodatnom terminu u 17 sati.

O predstavi je Predrag Miki Manojlović kazao: “Iskreno mislim da je uzrok postojanja svijeta ljubav, a njegovo ishodište mržnja. To je misterija: kako se to čovjek rodi, prvo je beba, pa dijete i ubrzo biva izložen uglavnom negativnim utjecajima, svojih najbližih, roditelja, sredine i počinje da ne voli.

Ova predstava nije odraz političkog mišljenja, već djelo ljudi koji imaju talent, pamet i hrabrost. Svaki od njih voli svoju naciju i ne mrzi tuđu. Velika je stvar da su se okupili umjetnici iz Beograda i Prištine i punim srcem i snagom radili zajedno. Odvija se u današnjem vremenu, u Veroni. Nema lokalni prizvuk. Ključna nit su mržnja, ljubav i jezik kao most, zid.

Između srpskog i albanskog naroda i dalje postoje netrpeljivost, konflikti, nesporazumi i trvenje. Iskustvo postkonfliktnih odnosa među bivšim jugoslavenskim republikama govori da je kultura bila ta koja je uspjela da nadvlada barijere – teritorijalne i u međuljudskim odnosima. Uspjela je najbržim i najbezbolnijim načinom otvoriti vrata toleranciji i interkulturnom dijalogu.

Predstava „Romeo i Julija“ je ozbiljan dokaz da je moguća komunikacija i suradnja srpskih i albanskih umjetnika. Ovaj složeni projekt je zainteresirao široku javnost i nadam se mijenja svijest pojedinaca. Osim intelektualcima, naš projekt se obraća još jednoj veoma važnoj grupi, građanima, o kojima se zapravo u univerzalnoj Shakespearovoj drami i radi. Među građanima i dalje vlada netrpeljivost i netolerancija. Predstava upućuje na značaj prevladavanja predrasuda, jačanje povjerenja, prevladavanje nerazumijevanja i nedostatka tolerancije. Naši „Romeo i Julija“ predstavljaju svojevrsni kulturni događaj i imaju široku gledanost u Srbiji, Kosovu…“

Glume Mensur Safciu, Nikola Rakočević, Predrag Miki Manojlović, Nebojša Glogovac, Tristan Halila i drugi.