Roppongi Red – “Elektronika je došla kao rezultat zamora zvukom gitara”

14466385_10207132409412928_1362599633_o

Povodom ovogodišnje Velike rock eksplozije, koja će se održati od 29. rujna do 01. listopada u zagrebačkom kultnom klubu KSET i u tri festivalske večeri ugostiti ukupno 12 bendova, predstavljamo još jedan bend koji će, kao šećer na kraju, nastupiti finalnu večer festivala – Roppongi Red, zagrebačko-bečki glazbeni sastav nazvan po tokijskoj party četvrti.

Autorsku jezgru benda čine Ayna (pravim imenom Morana Bing, vokal) te DJ Shullio (Daniel Šuljić, multi instrumentalist i producent). Pod svjetlima pozornice, pridružuju im se bubnjar Stanislav Kovačić te na synthu Joja (Ravijojla Novaković). Četvorka stvara mix različitih klupskih stilova – kombinaciju soul vokala, synth popa i elektronike pa smo ih zamolili da nam otkriju nešto više o ovom glazbenom šarenilu zvanom Roppongi Red.

S obzirom na to da je Roppongi Red novo ime na sceni, predstavite ukratko šarenu četvorku koja čini ovaj radiofoničan projekt.

Ayna i Daniel: Roppongi Red postoji otprilike godinu dana. Bend smo osnovali nas dvoje – Ayna Morana Bing i Daniel Šuljić a.k.a. DJ Shullio. Na stageu nam se pridružuju Stanislav Kovačić na bubnjevima i Ravijojla Novaković na synthu. Stvaramo mix raznih plesnih klupskih glazbi sa soul vokalom… Zvuk benda najbolje opisuje naš moto “Love , Sparkles & Dirty rhytm“ 🙂

Glazbenog iskustva ne fali među članovima, a zanima nas gdje se dogodila ta glazbena kemija koja je rezultirala ovim instrumentalno-vokalnim spojem i kako se Roppongi našao kao simbol ovog kreativnog miksa?

Daniel: Šaroliko smo društvo, kako izgledom tako i muzičkim iskustvom. Kemija se desila jedne večeri kada smo si Ayna i ja međusobno svirali svoje stvari. Meni je odmah zapeo za uho njen glas, a njoj ne znam.. moj stas haha.. Nakon nekog vremena druženja, odlučili smo ozbiljnije početi producirati i snimati. Ime Roppongi Red dano je po tokijskoj party četvrti Roppongi. Na simboličkoj razini odabir tog imena može se shvatiti kao početak jednog dugog i uzbudljivog putovanja s blještavim ciljem.

roppongi

Ayna: Stanko i Daniel su stare iskusnjare, a Joja i ja smo stare, ali nove na sceni. Hm… Daniel je donekle dobro opisao tijek povijesnih događaja koji su u konačnici rezultirali nastankom Roppongi Reda, samo nisam baš pala na njegov one pack i goroSTASITOST nego na talent.

Zvuk Roppongi Reda je vrlo specifičan i stilski neuhvatljiv. Odakle crpite inspiraciju kojom pokrećete kreativni stroj?

Ayna: Slušam svašta, potječem iz noisea, punka, grungea, a kada mi je usfalilo glazbenih novina, bacila sam se na pop i elektroniku… Možda od tuda stilska neuhvatljivost koja će se s vremenom oblikovati u stilsku uhvatljivost. U trenucima kada mislim da su me muze napustile, slušam Swanse, Elliphant, Banks, Kanye Westa, Die Antwoord, Grimes…

Daniel: Oduvijek sam slušao vrlo raznoliku muziku, i kao dj volim miješati povrće i voće, spajati nespojivo. Elektronika je došla kao rezultat zamora zvukom gitara, trebalo mi je nešto svježe. Plus oboje volimo i pop i vrlo svojeglavu muziku. Na primjer i Beyonce i Swanse. Kad sve to pomiješate, dobijete RR.

U ovom vrlo kratkom periodu, zasvirali ste na brojnim festivalima poput HGF-a, Karlovačko Rockoff-a, Tesla Radio Festivala… Je li planula ljubav između Roppongia i publike?

Ayna: Bude plamičaka tu i tamo! U pravilu se ljudima ili jako svidimo ili jako ne svidimo. To mi je super. Volim da me vole i volim da me mrze.

Daniel: Haha, planula ljubav? Radimo na tome 🙂 Nije još ništa planulo. Dosadašnje nastupe smo sve shvaćali kao skupljanje iskustva. Pričali smo o glazbenom iskustvu. Ayni su ovo prvi koncerti u životu (a moram reći da se sve bolje snalazi), a meni su prvi sa ovakvim setupom. Ja se još ne snalazim 🙂 Lako je bilo nekad, gitara i pojačalo i nemaš problema. Sad svaki put more kablova, nekoliko syntova, laptop, kontroleri.. ma čuda! Još se učimo. Isto je i sa publikom, tek ljudi trebaju čuti naše viđenje glazbe.

Prošli tjedan ste se voljeli i s Dallas Recordsom te potpisali ugovor za ovog velikog izdavača. Znači li to da uskoro možemo očekivati i fizičku manifestaciju ovog projekta u vidu studijskog albuma?

Ayna: Ljubav između Dallasa i RR-a je za sada platonska. Volimo se, ali bez fizičkih izdanja. Idemo singl by singl, step by step pa ćemo vidjeti što nam futur nosi.

Daniel: Da, i vrlo smo znatiželjni kako će se suradnja razvijati. Svi znamo da je diskografija u klasičnom obliku gotova. Vremena su se potpuno promijenila, tako da je i fizička manifestacija, CD ili Vinil upitno. Vidjet ćemo, i mi i Dallas, što će biti od svega. Čini se da je vrijeme klasičnih albuma prošlo. Vraćamo se na početke R’n’rolla kada su svi izdavali singlove, a albumi su bili kolekcija singlova. Tako nekako je i naš plan, barem u prvo vrijeme. Producirati pjesmu po pjesmu i vidjeti što se s njima dešava, da li će biti požara ;).

Na stageu zaigrani, no u studiju vrlo profesionalni.

Daniel: Uživo koncert treba biti zabavan i nama i prisutnima, svima.

Ayna: hahaha ne znam od kuda je potekla ova informacija! Uglavnom trudimo se biti profesionalni, a ponekad i zabavni.

Pomozite nam zavesti čitatelje da svojim dolaskom na Veliku Rock Eksploziju #9 svjedoče novom glazbenom iskustvu na domaćoj sceni.

Ayna: Dođite i doživite malu pop eksploziju na Velikoj rock eksploziji! Obećavamo da neće biti mrtvih.

Daniel: Hehe, da to znam raditi radio bi u marketingu. Ima na youbitou našeg shita, pa bacite oko, a ako vam je ok, dođite u KSET 1.10. a za dva tjedna i u Katran.

Njhov shit provjerite već sljedeći četvrtak – ovogodišnja Velika rock eksplozija će se održati od 29.9. do 1.10. u zagrebačkom klubu KSET, gdje će u tri festivalske večeri nastupiti ukupno 12 bendova.

U četvrtak, 29.10., u programu nazvanom “Večer pobjednika” nastupit će aktualni pobjednici festivala –Gretta (Karlovačko Rock Off festival), From Another Mother (Čuješ?!) , EoT (Croatian Bike Week) i Tight Grips (HGF).

U petak, 30.9. će festival po prvi put imati Metal Day -“Invasion from the East”, a sviraju grupe Bad Blood, Rum Smugglers, Kymera, From Ashes i Mephisto’s Requiem.

Posljednju festivalsku večer (subota, 1.10.) otvara grupa Roppongi Red, nakon njih Pijano Bar promovira album “Pijano Bar svira Valungare – Uživo kod Vidre”, a festival će zatvoriti poznati riječki bend Belfast Food.

Cijena festivalske ulaznice je 50 kuna, a karte za pojedinačne dane su 20/30 kuna za prvi dan, 20 kuna za drugi te 30/40 kuna za završnu festivalsku večer.