Rum Smugglers, EXA, Skinbajters i Kamäradi – riječ više ususret piratskom tulumu

rum smugglers2

Prvi hrvatski pirate metal bend, Rum Smugglers, 02. prosinca priprema olujni tulum u klubu Route 66 za pet godina pirate metala u Hrvatskoj.

Ovim piratskim tulumom bend će uz pomoć prijatelja obilježiti nekoliko prekretnica u povijesti benda – obilježiti petu godišnjicu postojanja prvog hrvatskog pirate metal benda, predstaviti novog člana i propisno proslaviti rođendan svog bubnjara, Admirala Snowbearda.

Na proslavi će im se pridružiti SkinBajters, EXA i Kamäradi, a sa svima smo razmijenili nekoliko riječi ususret najavljene svirke.

Ovom prilikom ćemo okrenuti stvari naopako pa neka svaki bend kaže nešto o kolegama s kojima će dijeliti stage u klubu Route 66 ovaj petak, 02. prosinca. Predstavite svaki bend i ne štedite ih. Lako ćemo prozreti svaku kurtoaznu hvalospjevku.

Rum Smugglers: HC micice iz Rijeke, ćelavci iz Zagreba i stari hard rock pederi iz Zagreba.

EXA: O Kamaradima i Skinbajtersima znamo jednako koliko i bilo tko drugi ‘ko je poslušao neke njihove snimke s neta. Smugglerse znamo s jedne zajedničke svirke u Rijeci. Oni su pravi partijaneri, s njima nema lagano, napadaju tvrdo sprijeda uz puno alkohola i ne štede nikog. Ono, pravi pirati.

Skinbajters: To su naše kolege s kojima dijelimo garažu, iza kojih garaža svaki put smrdi po znoju, alkoholu i nemoralu (znamo mi kakav miris nemoral ima). Njihov scenski nastup je legendaran, a muzika nabrijana i kaotična. Mislim zadnji koncert su mi metnuli rum u pivu i nisam više mogo držati ravnotežu te je u pozadini udarao pirate metal!

Kamäradi: Rum Smugglersi su naš najbolji piratski thrash metal bend jer su jedini  piratski thrash metal bend kod nas. Mi ih volimo je mogu popit’ i jer su nas pozvali na ovaj koncert ne bojeći se, naivni kakvi jesu i mladi,  da ćemo mi sve popit’. Dečke iz EXA-e i Skinbajtersa ne znamo, al ćemo se upoznati i ne sumnjamo da i oni mogu dobro popit’ i udrit’ po tamburi, čim su ih ovi nasukani pirati pozvali. Dakle, sigurno nisu normalni, što je pozitivno.

Kojom prilikom ste se sreli i koji su bili prvi dojmovi? I ne preskačite one anegdote koje bi ovi najradije zaboravili.

Rum Smugglers: Sa Exom smo se susreli nakon što ih je naš muževni bubnjar zaveo svojim bubnjarskim sposobnostima tijekom nastupa sa svojim čarobnim grind bendom Wizards of Gore u Rijeci na warm up partiju za Dark O Metal fest, Dark Before The Storm. Nakon toga, smo ih napili, pa im se bubnjar razbio tijekom našeg nastupa. Samo ću reć da su micice. I imaju zgodnog gitarista. Skinbajtersi su trebali mjesto za probu, pa su se slučajno javili našem bubnjaru. I nakon par tjedna dogovaranja i jedne pijane večeri u Zaprešiću, na koncertu RS-a u Bomber baru smo se skompali. Smrde, ružni su, ali ajde, dobri su dečki. Kamäradi smo upoznali baš te večeri u Zaprešiću, pošto smo svirali s njima te iste večeri. Bubnjar ih je prije upoznao i tako se rodila ta velika ljubav. Ma gospoda.

EXA: Bilo je to na Dark O Metal Warmup koncertu na riječkoj Harteri. Brzo smo se sprijateljili sa Smugglersima i s drugim bendom njihovog bubnjara, Wizards of Gore. Skužili smo da su to momci s jednako poremećenim smislom za humor, kao šta je naš, i da u Rijeku nisu došli samo svirat nego se i pošteno zapit pa smo se potrudili da im u tome pomognemo.

Skinbajters: Kod Smugglersa smo našli prostor gdje možemo imati probe i tada smo prvi put saznali gdje žive žohari.

Kamäradi: Sa Rumdžijama smo se sreli prilikom zajedničkog koncerta u Bomber Baru i odmah smo se zaljubili. No, ako ćemo ozbiljno, tako izgledaju da se ne možeš u njih zaljubiti, ali fakat dobro sviraju te svoje gusarske narodne.I mogu popit’.

Kako su startale priče vaših bendova?

Rum Smugglers: Pa eto, bubnjar je, zajedno sa nekim kolegama započeo neki rock projekt koji su nazvali Black Rainbow. Trebala im je solo gitara pa je bassist doveo nekog svog prijatelja da zasvira. I nakon par proba, par pivica, bubnjar je shvatio da mu više paše ovaj simpatični mladić, najviše zato što je za razliku od ostalih imao soli u glavi. I muda, kad smo već kod toga. Nakon konačnog raspada već spomenutog sastava, bubnjar je zajedno sa mladim gitaristom započeo heavy metal projekt zvan, Edge, tijekom koje je i nastala prva pjesma od RS-a, Quest for Glory. U to vrijeme je gitarist počeo rokat po Kreatoru, Exodusu, Overkillu, malo je više po Slayeru tandrčio, a oba dvojica su voljeli Alestorm i Swashbuckle (američki pirate death/thrash), pa je bubnjar predložio da krenu radit pirate metal. Al’ jebiga, nisu znali nikoga ‘ko svira klavijature ili šta već, pa su se odlučili na thrash pristup. I tako je nastao Rum Smugglers.

EXA: Pole i Vesel (gitara i vokal) su išli zajedno u razred, dva nerazdvojna druga. Nimac (bas) je trenirao veslanje s Veselom pa su se njih trojica nalazili kod nekog doma i svirali nešto bezveze. Kad sam im se pridružio na bubnjevima počeli smo zvučat kao bend, jako loš bend. Ali smo bili uporni i postali bolji, u svakoj novoj pjesmi osjeti se napredak i to nam je najveća motivacija za daljnji rad.

Skinbajters: Ah, kao i uvijek; kao klinci željni svirke su se Mež i Toni sastajali kak bi svirali neku dobru ojčinu i onda nam je kakti falio bass pa smo (jebiga) uzeli Barta u bend i tako oformili bend koji ima već nepune 2 godine, iskustva sa 2 izdanja, mnoštvo koncerata, fanova i žohara u garaži.

Kamäradi: Počeli smo u garaži, neobavezna svirka uz pivo prije cca dvije godine. Kao da je prekjučer bilo, skupili se stari konji da istrče još koju trku svirajući ono što bi i sami voljeli slušati, a evo , sad smo zvijezde estrade… Koji biste milestone izdvojili kao bitnu prekretnicu u povijesti vašeg benda, ma koliko kratko bivali na sceni?

Rum Smugglers: Moram reći da nastup u Močvari na Valhalli i objavljivanje našeg demo albuma, Hemp Rope Justice, je poslužio kao jedan početak. Ali kao prekretnicu bi smo naveli nastup u KSET-u kao predgrupa bendu, Bad Blood. Dosta dobar nastup, odradili smo čak par intervjua, a i srpska izdavačka kuća, Miner Records, je složio kompilacijski cd sa pjesmama svih bendova koji su nastupali te večeri, što je po nama jako fino.

EXA: Najznačajniji nam je bio naš prvi nastup pred godinu dana na 37. Ri Rocku. Osvojili smo nagradu publike pa se malo pričalo o nama, uslijedile su nove svirke, osvojili smo i snimanje jedne pjesme u studiju. Ove godine se opet prijavljujemo i nadamo se da ćemo dijeliti stage s nekim novim mladim bendom za koji se do sad nije čulo. Ali otom-potom, treba prvo poharat metropolu.

Skinbajters: Rekao bih svi veći koncerti, ali mislim da je to bio trenutak kada smo izdali naš EP (pod nazivom EP). Tada se naše ime čulo dalje nego što smo mislili da je moguće!

Kamäradi: Izlazak EP-a „Impetus“, od tada je sve krenulo nizbrdo, što ne mora biti loše jer ide brzo.

Što se trenutno kuha u vašem taboru?

Rum Smugglers: Puno alkohola. Jako puno alkohola. Jesmo li rekli da kuhamo puno alkohola? Osim toga, pripremamo se baciti na snimanje novog izdanja i za to vrijeme ćemo radit na novim stvarima, tako da vaši dragi pirati su jako zaposleni.

Skinbajters: Pa ne znam stara mi je rižoto danas radila… Sada dovršavamo materijal za snimanje novog albuma, ako se uspijemo držati rasporeda, snimanje će početi sredinom prosinca.

Kamäradi: Mi smo muškarci i ne kuhamo. Inače, uz pivo i zavaljeni ispred TV-a, dok gledamo „Ljubav je na selu“,  upravo razmišljamo koje stvari prve snimiti za CD, pripremamo se, dakle, za ulazak u studio.

Koje ste zadnje albume, koja glazbena imena vrtili ovaj tjedan?

Rum Smugglers: Bubnjar uzima svoju svakodnevnu dozu Black Sabbatha, gitarist malo dere po Skycladu i Blue Cheer i nedavno je tancao na Exodusu u Tvornici. Bassist svršava po novom albumu od Metallice, lead gitara nam sluša slam bendove Abominable Putridity, Necrovile i Guttural Slug, a klavijaturist je prepijan ovih dana da bi sad išao slušat glazbu.

Skinbajters: Mogao bih reći da se u našoj subkulturi uvijek vrte ista imena bendova od domaćih i stranih, uvijek se sluša Šank?!, Borovski Štakori, Bootstock, a od stranih oi i hc punk opća kultura 🙂

Kamäradi: Samo naš EP „Impetus“, da zapamtimo kako stvari uopće idu, zbog ovog predstojećeg koncerta.

Imate li kakav glazbeni „guilty pleasure“?

Rum Smugglers: Bubnjar voli slušat Gutalax. Bassist obožava Ivana Hrvatsku. Gitarist voli Thompsona. Drugi gitarist svira djent (jer nema život). Za klavijaturista nismo sigurni, znamo da voli blues i Alestorm, što definitivno nije guilty pleasure?

Skinbajters: Naravno da imamo, ali je bolje da ostane između četiri zida.

Kamäradi: Ponekad slušamo Rum Smugglerse…

Koja iznenađenja spremate za ovaj piratski tulum?

Rum Smugglers: Igra u ispijanju piva sa bubnjarom. Samo za najhrabrije.

Skinbajters:
Kakvo bi to onda iznenađenje bilo? Naravno, kao jedini band malo drugačijeg podžanra te večeri moramo učiniti sve kako bi publika bila zadovoljna na svakom bendu.

Kamäradi: Žac će točno odsvirati solo, Keri se neće ištekati bas, a Kljusu neće odletit palica… Za jedno večer – dovoljno iznenađenja. Inače će sve biti savršeno, kao i uvijek.

rum-smugglers