Rum Smugglers – prilika da vam Savski Gusari pokažu što znači biti pirat

rum smugglers

INVASION FROM THE EAST, putujuća koncertna karavana bendova s Miner Recordings etikete, napokon dolazi u Zagreb u sklopu Velike Rock Eksplozije #9. Ovog puta pet će bendova pošteno protresti interijer kulturnog zagrebačkog kluba KSET, upravo u godini kada klub slavi 40 godina postojanja. Domaćini koncerta su veterani hrvatske hardcore i metal scene –BAD BLOOD – koji će ovom prilikom promovirati novi album “Inner Core”. Zlokrvaši su u goste pozvali drage im prijatelje iz bendova KYMERA (Osijek), FROM ASHES (Koper, Slovenija) te zagrebačkih teškaša RUM SMUGGLERS i MEPHISTO’S REQUIEM. Ovom prilikom zahaltali smo prvi hrvatski pirate metal band – RUM SMUGGLERS.

Od samog osnivanja 2011. do danas došlo je do dosta promjena u samom stilu benda te su se odlučili pratiti smjer heavy thrash speed metala. U jesen 2015. godine  objavili su svoj demo album naslova “Hemp Rope Justice” te izdali i three-way split EP s bendovima Skogfodt (USA) i Lords of the Drunken Pirate Crew (USA). Ono što možete očekivati od njih su lude solaže i ciganske melodije. Evo prilike da vam Savski Gusari pokažu što znači biti pirat.

Predstavite našim čitateljima Rum Smugglers i koncept pirate metal scene.

Koncept bi doduše bio podosta podložan različitim viđenjima tog zanimljivog podžanra. Postoji i black metal pirati, folk metal pirati, thrash metal pirati, death thrash pirati i punk pirati. Dakle, smatramo da je pirate metal kao takav jedan zaokruženi ispušni ventil ljudi kojima je želja biti neoubuzdani pripadnik morskih vukova.

Postoji li u hrvatskoj pirate scena ili ste, uz Code of Nelson’s Folly, tek dva odmetnuta broda?

Koliko mi znamo, ne. Šteta, bilo bi zabavno da postoji, jer mi kao zemlja na spoju podneblja imamo podosta različitih glazbenih te povjesnih utjecaja, pa bi moglo i doći do kvalitetnog sadržaja.

Tko su pirati u bendu i u koga se svakodnevno maskiraju kada nisu pirati?

Piratlije koje su započele bend Rum Smugglers su cpt. Blackbone ( Marin Barišić ) te Admiral Snowbeard ( Marko Vučković ), to su alter egoi našeg vokala/gitarista te bubnjara. Pored basista Malog od Palube ( Borna Savović ) i gitarista Noštromo Borriss ( Boris Čorak ).

Ima li tko od članova benda brevet ili barem položen ispit za voditelja brodice?

Ne, ali svaki od nas zna hot-wireat gliser.

Gdje se sidrite zadnje vrijeme?

Zagreb na Savi.

Odakle crpite inspiraciju za pjesme?

Prve pjesme a i nove koje nastaju su vukle inspiraciju iz nekih dijelova novele koju je počeo pisati naš bubnjar. Kako se novela nadopunjuje materijalom; tako nastaju i pjesme. A i obrnuto funkcionira.

Omiljeni pirat?

Ching Shish, sir Henry Morgan, te Edward Teach.

rum smugglers2

Čitali smo da su fanovi jednom prilikom donijeli zastavu Somalije na nastup u Močvari?

Istina, i to je bilo ugodno iznenađenje s dozom crnog humora.

Svrstavate li sebe u dobre ili loše pirate?

U najbolje.

Je li vam se dogodilo nešto luđe na koncertima?

Svaki koncert nam je bio lud i nezaboravan, ali bi izdvojili show koji su nam dečki ( iz bendova EXA i LIONMANE ) i curke iz Rijeke pripremili dok smo svirali na warm up-u za Dark O Metal Fest. Najluđa publika do sad.

Prošlo je gotovo dvije godine od objave vašeg prvijenca „Hemp Rope Justice“. Radite li na novom materijalu i kakvi su planovi benda za skoriju budućnost?

Da, prošlo je dosta dugo, iako je taj pucanj topa odjeknuo poprilično slabo. Pripremamo bolji i žešći materijal te ćemo ga predstaviti u KSET-u na Invaziji.

Na kojim mjestima osim u Močvari regrutirate fanove naredno vrijeme?

SAD, UK, JAR ( haha yarr?! ), to su samo neka mjesta koja bi naveo kao hot pointovi naših fanova. Trudimo se približiti našu glazbu svima koji vole takav stil te svima koji vole metal. Unatoč neaktivnosti benda, što se upravo ovim eventom i mijenja, nismo prestali raditi na nama i na našoj glazbi, te smo zahvalni svima koji su nam podrška i svima koji će tek to i biti.

plakat FINAL mali