Rusi dolaze! Aleksandrov, Zbor, orkestar i balet Crvene armije u dvodnevnoj okupaciji Lisinskoga

U ponedjeljak i utorak, 13. i 14. studenoga, u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu nastupa ruski ansambl Aleksandrov.  

Na zapadu poznatiji kao Zbor Crvene armije, Ansambl Aleksandrov službeni je vojni ansambl oružanih snaga Ruske Federacije, najveći  umjetnički kolektiv Rusije i nekadašnjeg SSSR-a te jedan od najpoznatijih ansambala na svijetu koji čine zbor, orkestar i plesna skupina. Ansambl je osnovalo Ministarstvo obrane SSSR-a 1928. godine, a nazvan je po svojem prvom dirigentu i umjetničkom voditelju Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu.

Ansambl oduševljava slušatelje u Rusiji, ali i diljem svijeta, izvodeći opsežan repertoar s više od 2000 djela, praćenih katkad akrobatskim koreografijama. Čine ga narodne pjesme, himne, operne arije i popularna glazba, među njima i omiljene „Pjesma lađara s Volge“, „Katjuša“, „Kalinka“ i „Ave Maria“.

Nakon strašne tragedije na Božić 2016. godine, kad su u padu zrakoplova u Crno more život izgubila 63 člana ansambla te njihov dirigent Valerij Halilov, Zbor je, popunivši redove na velikom državnom natječaju, održao prvi koncert u veljači 2017. u Moskvi. Pred obiteljima žrtava, visokim časnicima ruske vojske i stotinjak novaka izveo je niz glasovitih domoljubnih i narodnih pjesama. Dodatno motivirani članovi Zbora Crvene armije – Ansambla Aleksandrov nastavljaju svoju glazbenu i koncertnu djelatnost, potvrđujući se kao jedan od najglasovitijih muških zborova u povijesti.

Cijena ulaznica je 320-500 kn.