Ruski obožavatelji oživjeli hrvatsku grupu UNDERCODE

UNDERCODE-montaza-RED-flat

Grupa „Undercode“ od samih je početaka djelovanja 1997. godine predstavljala jednu od perspektivnijih zagrebačkih grupa za koju su mnogi bili uvjereni da će daleko dogurati.

Početkom 2002. snimili su svoj prvi album „Enlightening The World“ koji je iste godine objavljen za australsko tržište, pod okriljem izdavačke kuće „Metal Warriors“.

Odmah po izlasku albuma „Enlightening The World“ glazba Undercodea mogla se čuti i u mega-popularnoj PC igri „Serious Sam – The Second Encounter“ koja je polučila izvanredan uspjeh diljem svijeta. Tri remiksirane verzije pjesama „As Above, So Below“, „Enlightening The World“ i „Freedom Is Mine“ osvojile su obožavatelje Serious Sama koji nažalost u to vrijeme nisu mogli kupiti CD jer grupa nije imala ugovor za teritorije izvan Australije i Novog Zealanda.

U narednim godinama grupa je aktivno nastupala i pripremala pjesme za drugi album sve do 2005. kada se pjevač odlučio preseliti u Australiju. Članovi Undercodea nikada nisu proglasili raspad grupe, već su se dogovorili da će napraviti dulju stanku, do nekih boljih vremena.

Iako grupa gotovo šest godina nije bila aktivna, glazba Undercodea je živjela i osvajala nove poklonike, ponajprije zahvaljujući internetskoj distribuciji.

Sredinom ove godine, grupa je najavila svoj povratak na scenu, a ovih dana novim video-spotom najavljuju novi album.

Kako je došlo došlo do ponovnog okupljanja Undercodea?

Damir: Da sve nije gotovo kad pomislite da je gotovo, dokazalo se krajem 2010. kada smo doznali za postojanje internetskog fan kluba u Rusiji koji broji više tisuća članova. Nakon početnog šoka razgovarao sam sa ostalim članovima grupe koji žive u Zagrebu i dogovorili smo se da bi vrijedilo oživjeti grupu te napokon završiti i objaviti drugi album na kojeg su mnogi čekali gotovo cijelo desetljeće.

Undercode JITZ i DAMIRProšlog utorka ste objavili povratnički video spot koji sadrži kadrove iz trećeg, najnovijeg nastavka računalne igre „Serious Sam“.

Damir: Da, neobična priča o ruskim fanovima se ovdje nastavlja. Osim što su nas ‘natjerali’ da se okupimo, oni su zaslužni i za naš nastavak suradnje sa ekipom koja radi tu igru. Prije otprilike godinu dana načuli smo kako se dovršava novi nastavak, ali nitko nas nije kontaktirao pa smo zaključili kako proizvođači i izdavači više nisu zainteresirani za našu glazbu. Ruski obožavatelji, nakon što su doznali da glazba Undercodea neće biti uključena u trećem nastavku igre „Serious Sam – BFE“, pokrenuli su internet peticiju kojom su zahtjevali od izdavača da kontaktiraju grupu i ostvare novu suradnju. Njihova nastojanja su urodila plodom i kroz kraće vrijeme dolazi do kontakta „CroTeama“, tvrtke „Devolver“ i Undercodea, a konačni rezultat dogovora je da će se dvije pjesme „The Gladiator“ i „Final Fight“ moći slušati tijekom borbi sa glavnim neprijateljima Serious Sama. Kada sam u srpnju ove godine bio u posjetu Hrvatskoj održali smo kratki povratnički nastup u zagrebačkom InBaru, a zatim zakupili vrijeme u tonskom studiju gdje smo kompletirali ranije pripremljene snimke. Prema dogovoru sa izdavačima morali smo snimiti i video-spot koji će promovirati igru, pa smo samo dva ili tri dana prije mog povratka u Melbourne, u zagrebačkom klubu „Hard Place“ snimili kadrove za video spot koji je prošlog utorka doživio svoju svjetsku premijeru. Imali smo mnoge ambicije i ideje, ali na kraju smo zbog nedostatka vremena morali gerilski djelovati i konačni rezultat je više nego zadovoljavajuć. Video spot pjesme „Final Fight“ možete pogledati na službenim stranicama grupe www.undercode.org, YouTube-u kanalu te službenim Facebook stranicama.

Možete li nam prenijeti dojmove sa povratničkog koncerta? Zasigurno je bilo izazovno vratiti se na svjetla pozornice nakon gotovo šest godina…

Damir: Moram priznati da sam godinama živio u uvjerenju kako se više neću aktivno baviti glazbom. Doduše, nisam se potpuno isključio jer sam pisao tekstove za pjesme nekih mojih prijatelja, ali definitivno se nisam nadao da ću opet nastupati pred publikom. Ovaj povratnički nastup bio je spontan i kratak, bez velike pompe. Kako je tijekom ljetnih mjeseci Zagreb prilično pust grad nismo očekivali velik odaziv, ali broj ljudi koji je došlo u klub nadišao je sva naša očekivanja. Iznenadio sam se brojem mladih obožavatelja grupe koji su našu glazbu počeli slušati nakon što sam se ja već udomaćio u Melbourneu.

Kakvi su planovi? Kada možemo očekivati novi album?

Damir: Snimke su trenutno u fazi miksanja i post-produkcije, a pregovori sa izdavačima će uslijediti narednih mjeseci. Ukoliko sve krene kako je zamišljeno tj. ukoliko materijal naiđe na dobar prijem kod izdavačkih kuća, tada bi se album mogao naći u prodaji već polovicom 2012.