S.A.R.S prvi najavljeni headliner festivala Hartera

sars

Dvanaesta po redu Hartera, koja za ovo izdanje posuđuje prostor bivše tvornice Torpedo u Rijeci, objavljuje prvo ime dobro nam znanog regionalnog izvođača. Riječ je o grupi S.A.R.S koja će u sklopu festivalskog rock dana 16. rujna održati slavljenički nastup povodom desete obljetnice benda.

Prije točno 10 godina, Dragan Kovačević-Žabac i Aleksandar Luković-Lukac osnovali su grupu krajnje neuobičajenog naziva, Sveže amputirana ruka Satrijanija – S.A.R.S. Vrlo je brzo izašao i megahit “Buđav lebac”, koji je, preko tada relativno svježe platforme YouTube, došao u svaki kutak regije. “Buđav lebac” nije ostao one hit wonder jer su se već na prvom albumu (S.A.R.S. – 2009.) pojavile pjesme “Ratujemo ti i ja”, “Debeli lad” i “Rakija”, a 2011. godine izlazi album “Perspektiva” te krajem godine i istoimeni single koji je vrlo brzo u potpunosti zasjenio uspjeh “Buđavog lepca”, i do danas došao do 19 milijuna pogleda na YouTubeu. Dvije godine kasnije izlazi album “Kuća časti”, s kojeg dolazi do sada najveći hit grupe S.A.R.S., prekrasna balada “Lutka”, koja postavlja rekordnih 25 milijuna pogleda na Youtubeu. Grupa S.A.R.S. uz redovno daljnje objavljivanje jednog albuma godišnje održava i tempo od stotinjak održanih koncerata godišnje, među kojima svakako treba izdvojiti rasprodane zagrebački Dom sportova, gdje je snimljen live album “Mir i ljubav”, beogradsku Halu sportova i pulsku Arenu.

sarsKoncerti su davno izašli iz granica regije, pa nakon održanih koncerata po Skandinaviji, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj i Italiji, u okviru slavljeničke turneje povodom (prvih) 10 godina karijere benda, S.A.R.S. je u svibnju održao turneju po Australiji. Osim toga, u proljeće 2016. godine, je izašao i “Poslednji album”.To je dovelo do raznih glasina kako grupa prestaje s radom, no istina je sasvim suprotna – grupa radi više nego ikad prije. Nakon što je postavila nove regionalne trendove u vidu promocije glazbenih kanala i društvenih mreža pa nuđenja albuma na besplatan download, tako sada odustaje od zastarjelog albumskog formata, koji se još uvijek svojim dizajnom i trajanjem naslanja na LP format.

S.A.R.S. je do danas, uz šest studijskih i jedan live album, objavio i dvadeset spotova, od kojih je petnaest skupilo preko milijun pogleda na YouTubeu.

Ostatak programa za oba dana festivala Hartera objavljivat će se u naredno vrijeme, no svoj primjerak ulaznice već sada možete nabaviti po nevjerojatnoj cijeni od samo 30 kn po danu i to putem sustava Entrio kao i na svim njegovim prodajnim mjestima. Cijena ulaznica će s vremenom rasti, a javnost će biti pravovremeno obaviještena.