Sacher i njegov “Mornar” plove “kreativnim morima uz vjetrove duše”

Kada nema vjetra u jedrima, može se naprijed drugim naporima - "bumo veslali"!

 

Fotografija: Branka Sacher

“Kaj bi vi? Da se svega ostavim?”, pita se Sacher u pjesmi “Mornar (koji je iznevjerio more)”, novom, petom, singlu s hvaljenog albuma Biser, ambra, jantar i odmah odgovara – “Nikada”, jer ploviti se mora. Jasno je to i iz latinske izreke koju spominje kao motiv u pjesmi – ”Navigare necesse est“, koja u prijevodu znači – „Plovidba je važnija od života, upravo, jer se ponekad, zahvaljujući njoj, život i nastavlja.“

Izreka je to koja je postala geslo mornara svijeta, a prvi put ju je spomenuo Pompej, rimski vojskovođa. U kontekstu u kojem je Sacher koristi, njegova plovidba je glazbena, njegovo putovanje je stvaralačko, kreativnim morima uz vjetrove duše koje to putovanje oblikuju u jednu zaokruženu glazbenu cjelinu imena „Mornar“.

Optimistično poručuje da i kada nema vjetra u jedrima, možemo naprijed drugim naporima – „bumo veslali“, odnosno i kada je teško, snagom volje možemo ostvariti sve što želimo. Pjesma je ovo koja osvaja svojim „feel good“ osjećajem, optimizmom poruke, ritmom koji budi energiju pokreta.

Fotografija: Branka Sacher

Već na vaše prvo slušanje, moguće je da ćete zaželjeti okrenuti novu stranicu života, odvažiti se na ostvarivanje dugo sanjanih snova ili ćete samo dobiti poriv da zaplešete u samoći sobe uz dobar saherovski glazbeni optimizam.

Ova pjesma je ujedno i zadnja snimka Borisa Leinera na bubnjevima, konačni glazbeni zapis legendarne Sacher – Leiner ritam sekcije Vještica koju je i previše ljudi nazvalo genijalnom. 

Autorica spota je Branka Sacher, a riječ je o kolažu scena, od sive svakodnevice u kojoj se često nalazimo, papirantih brodova kao simbola i nosioca promjena sve do dalekih mora i sunčanih prostranstava koja nude užitke promjene. Tim motivima Sacherovi vas vode na putovanje duha o kojem „Mornar“ pjeva.

***
Recenziju albuma pročitajte ovdje: 

SACHER “Biser, ambra, jantar” – Bolji i od slasne Sacher torte