Šarm audio kaseta bilježi porast fanova na tržištu glazbe

Slatko, nostalgično, retro. Ovim riječima može se opisati trend povratka na scenu kompaktnih malih plastičnih kutijica s poliesterskom vrpcom koje nose vaše najdraže pjesme i albume. 

U šarm vinila nitko nije sumnjao. Gramofonske ploče vratile su se u velikom stilu prije nekoliko godina. One su pitanje kolekcionarskog prestiža, popularne su jednako kao i ’70-ih, a njihova prodaja i dalje raste. Iako se u karizmu audio kaseta nije vjerovalo s istim žarom, one se vraćaju u velikom stilu nakon deset godina provedenih u prašnjavoj ladici zaborava. Reizdanjima albuma na audio kasetama okrenuli su se brojni glazbenici, među njima i Eminem, Metallica, The White Stripes, Kanye West, pa i Justin Bieber.

Prema statističkim podacima agencija za istraživanje potrošačkih trendova poput Nielsen Music Control, prodaja audio kaseta doživljava svoj boom u SAD-u i Velikoj Britaniji bilježeći rast za 35% u 2017. Zanimljiva je činjenica da čak 22% prodanih primjeraka ove godine čini soundtrack filma “Čuvari galaksije 2”, a svakako je trendu pridonijela i serija “The Stranger Things” koja je instantno stekla kultni status donoseći nostalgični štih 80-ih te se njezin soundtrack nalazi u Top 3 najprodavanija albuma na audio kasetama.

Dakle, audio kaseta je tu da ostane, a hoćete li uživati u ovom nostalgičnom i šarmantnom trenutku ovisi samo o tome posjedujete li još uvijek koji primjerak kasetofona.