Senjska junakinja ‘Zora riđokosa’ premijerno u Trešnji

U petak, 17. ožujka, u 19 h, u zagrebačkom kazalištu Trešnja, održat će se premijera ‘Zore riđokose’ prema knjizi Kurta Helda, a u režiji Renea Medvešeka.

Predstava je nastala prema kultnoj knjizi Kurta Helda, njemačkog autora koji je radnju smjestio u grad Senj, a za glavnu junakinju odabrao Zoru, hrabru djevojčicu. Iako u Njemačkoj nevjerojatno poznat ovaj roman nikada nije doživio hrvatsko izdanje i hrvatskoj publici je gotovo nepoznat.

Zora riđokosa spada u red nezaboravnih likova dječje književnosti, poput Huckleberryja Finna, Olivera Twista ili Pipi Duge Čarape za koju je Astrid Lindgren, priča se, nadahnuće pronašla upravo u “Zori”. Kultni roman “Zora riđokosa i njezina banda” njemačkog autora Kurta Helda, napisan 1941. godine, u kojemu je ova drska, hrabra, lukava djevojčica glavna junakinja, začudo nije nikada objavljen kod nas, iako se radnja odigrava u Senju 30-ih godina 20. stoljeća, a Held je priču, navodno, ispreo prema istinitim događajima. Roman je u Njemačkoj doživio je 40 izdanja, prema njemu su snimljeni TV-serija i film, postavljena je i opera, a preveden je na 18 jezika.

Četrnaestogodišnja Zora, koja je kao izbjegličko dijete stigla u Senj, predvodnica je dječje bande koja hara gradom i krade “ono što im je potrebno da prežive”, a usput podmeće nogu gradskim moćnicima. Radnja se zapliće kad dvanaestogodišnjem Branku umre majka. Dječak ostaje bez doma, nitko ga neće i on upada u nevolje iz kojih ga izvlači Zora te ga odvodi u ruševnu tvrđavu Nehajgrad, k svojoj četveročlanoj družini ostavljene ili zlostavljane djece, što sama sebe nazivaju “uskocima”, po čuvenim jadranskim moreplovcima i borcima protiv nepravde. Usporedno s njihovom pričom pratimo onu o sukobu bogatog veletrgovca i korumpiranog gradonačelnika protiv siromašnog ribara Gorjana, jedinog zaštitnika Zore i njezine družine.

I upravo je ta socijalna potka ono što “Zoru riđokosu” razlikuje od većine pustolovnih dječjih knjiga, a začuđujuća aktualnost nekih Heldovih motiva doima se posve ovodobnom i nije tek ukras fabularnom okviru, već živ, polemičan piščev interes. Roman je hvaljen kao klasik njemačke književnosti za djecu ne samo zbog karizmatičnosti Zore, jedne od do danas rijetkih junakinja dječje književnosti, već i zbog njegove višeslojnosti, humanizma, avanturizma i revolucionarnosti.

Predstava okuplja gotovo cijeli ansambl GK Trešnja, a glavne uloge tumače Dubravka Lelas,  Luka Bulović, Matija Čigir, Aleksandra Naumov, Paško Vukasović, Tomislav Rališ i Daria Knez Rukavina.

Sljedeće izvedbe za građanstvo su na rasporedu 18. i 25. ožujka, a cijena ulaznice je 40 kn.