Siječanj u HNK: Antigona i Smrt u Veneciji

Siječanj je mjesec za nova kazališna iskustva

Zagrebački HNK uz poruku “Siječanj je mjesec za nova kazališna iskustva” najavljuje dvije vrhunske predstave:

1. Antigona

15. siječnja

Iskreno mislim kako je moj završetak Antigone, kada kor ustaje ispred naroda, uhićuje i ubija Antigonu i Kreonta, jedan autentičan sretan kraj. Sretan kraj nije onaj kada ne umire nitko. Sretan kraj je kada umru zli ljudi, kad umiru oni koji zaslužuju smrt. Fascinirani smo tragičnom smrću velikoga, središnjeg lika; Kreont je u središtu zlokobnoga proroštva, o moj Bože, Edip i sama Antigona, rekao je Slavoj Žižek koji je Antigonu napisao ekskluzivno po narudžbi HNK u Zagrebu.

U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone.

U Ulozi Antigone je Iva Mihalić, Mislav Čavajda utjelovljuje Kreonta, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, a Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman. Posebnost ove predstave jest i da Alma Prica glumi proroka Tiresiju.

Ulaznice su dostupne online ovdje ili na blagajni zagrabačkog HNK-a.

2.  
Smrt u Veneciji

16.1., 17.1., 25.1., 27.1. i 28.1.

Ne propustite višestruko nagrađivanu baletnu predstavu protkanu rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu.

Smrt u Veneciji nagrađen je Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu a veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji je Smrt u Veneciji uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone.

U ovom je projektu svaki detalj promišljen i jasan, drama prezentna, plesnost vrhunska, a odabir glazbe prijanjajući uz svaki segment priče, legitimacija i svjedočanstvo talenta i naobrazbe Valentine Turcu. (Jutarnji list)

Ulaznice su dostupne online ovdje ili na blagajni zagrabačkog HNK-a.