Singl “Ball & Chain” kao najava novog albuma The Who

Što možemo očekivati na albumu?

Piše: Zlatko GALL

“And then, there were two” – glasila bi parafraza naslova albuma Genesisa nalijepljena na novo izdanje The Who. Iliti, prvi singl koji najavljuje novi album nakon trinaestogodišnje pauze. Naravno, iznuđene odlaskom još jednog člana utemeljitelja nakon Keitha Moona, basiste Johna Eintwistlea.

Novi album nazvan “Who”, bit će objavljen 22. studenog s 11 novih skladbi snimljenih u Lonodnu i Los Angelesu tijekom proljeća i ljeta. Album su producirali Pete Townshend i D. Sardy, znan po suradnji s LCD Soundsystem i Gorillas a staroj dvojci, Townshendu i daltreyu, očekivano se pridružio sad već stari suradnik bubnjar Zak Starkey (naravno, riječ je o Ringovom sinu).

Što možemo očekivati na albumu?

Ako je suditi po najavnom singlu “Ball & Chain“, tipičan Townshendov rukopis s onim gitarskim upadima koji su obilježili brojeve poput “Pinball Wizzarda” i klavijature/sintove kakve je Townshend maestralno koristio kao “intro” ili podloge u brojevima poput “Baba O’Riley” ili rock operama. Naravno u produkciji koje je izrazito ovovremena. No singl koji govori o novim robijašima poput onih u Guantanamu koji su “i dalje krivi bez optužnice” pokazuje i naklon prema starim blues/rock korijenima s nevjerojatno uvjerljivim Rogerom Daltreyem (na tragu vokala kojeg je otpjevao na albumu suradnje s Wilcom Johnsonom) i moćnim gitarama.

Singl je popraćen i izvrsnim video spotom s popartističkim kolažiranjem kao podsjetnikom na stare modovske dane benda.

Ako se po jutru dan poznaje, album “Who” trebao bi biti veliki povratak The Who na scenu.

Jedan od najboljih bandova u povijesti britanskog rocka, nekoć moćni power-trio s vrhunskim pjevačem, takav je povratak i zaslužio.