Sinjsku glazbenu scenu ni požar ne može zaustaviti

S.K.U.P./Facebook

Nezavisnu sinjsku glazbenu scenu prošlu je subotu šokirao požar u sjevernoj zgradi bivše vojarne Ivaniša Nelipića koju je uz brojne mlade bendove koristila i udruga Sinjskog Kulturnog Urbanog Pokreta (S.K.U.P) i Sinjska Umjetnička Komuna. Utvrđeno je da je do požara došlo uslijed kratkog spoja nastalog u središnjem dijelu drvene konstrukcije, odakle se proširio na cijelo drveno krovište koje se urušilo te iza sebe ostavilo samo pepeo.

Jedan od trenutno regionalno najpoznatijih sinjskih bendova M.O.R.T. vijest je saznao netom nakon nastupa u Zagrebu.

Informacija da Vojarna gori nas je zatekla nakon koncerta na Brijačnici u Zagrebu. Na prvu nam je bilo teško vjerovati, ali kad su nam to potkrijepili fotografijama i videima, ostali smo šokirani. Kući smo se vratili u nedjelju navečer, otišli smo odmah pogledati zgarište na kojem su još grede tinjale, a dio krova koji nije do kraja izgorio prijetio da padne, pa smo samo pogledali izvana“, izjavili su iz M.O.R.T.-a.

MORT, foto: Rino Barbir

Riječ je o prostoru kojeg dugi niz godina koriste udruge mladih S.K.U.P. i S.U.K. i u kojem su organizirali brojne koncerte, projekcije filmova i druga kulturna događanja. Najviše je stradala upravo prostorija s glazbenom opremom u kojoj su probe održavali mladi bendovi.

Prostor s glazbenom opremom izgorio je do temelja

Što se tiče materijalne štete, to smo stavili na papir iste večeri, ispalo je samo opreme oko 35 000kn, dio naše (Mortove), dio od drugih bendova i udruga koje tu djeluju. U sljedećih nekoliko dana nam se javilo puno ljudi dobre volje i lokalna uprava, pa se nadamo da ćemo to uskoro nadoknaditi“, potvrdio nam je bubnjar M.O.R.T.-a, Mile Mijač te dodao:

Puno veći problem je nedostatak prostora, sada su četiri benda i dvije udruge na ulici. I svi koji su redovito podržavali sve šta se tu događalo. Nadamo se da ćemo uskoro naći adekvatan prostor da se aktivnosti nastave, da će taj prostor biti i na papiru pod upravom udruga, a ne skvot kao do sada, pa će i sigurnost biti veća, a bit će i smisla uložiti u tehničke uvjete bez straha da nam to propadne kad dođe ponuda za zgradu od strane poduzetnika. Mladi Sinja (i ne samo mladi) su spremni pomoći svojim radom, idejama i donacijama da se nađe i uredi prostor dostojan programa i aktivnosti koji se u njemu planira organizirati.

Nekadašnja zgrada vojarne Sinj

Nakon prvotnog šoka, rastuća sinjska scena nije obeshrabrena i nastavlja dalje s radom. Jučer je održan i prvi koncert u jazz baru Play kojim su pokrenuli akcije prikupljanja sredstava za nastradale udruge, a ruku podrške pružila je i splitska Kocka koja je najavila koncert 03. veljače. Udruge se nadaju da će dobiti i podršku Grada u pronalasku novog adekvatnog prostora, a prema riječima Gradonačelnice Kristine Križanac objavljenima u lokalnom glasniku Ferata, to ne bi trebao biti problem.

Mladi, okupljeni u svojim udrugama uvijek će u svom gradu imati, kao i do sada, podršku i zaštitu. Ovim putem, kao gradonačelnica Sinja, javno kažem da će mladi iz Sinja imati razumijevanje i potporu u svojim aktivnostima koji uvijek znače korak naprijed“.