Sjajan roman „Zabranjene ljubavi“ značajan je za suvremenu tursku književnost

Mozaik knjiga nam donosi prijevod jednog od najznačajnijih romana koji obilježavaju početak suvremene turske književnosti. Radi se o romanu „Zabranjene ljubavi“  Halida Ziya Uşaklıgila koji je u Hrvatskoj poznato po svojoj televizijskoj adaptaciji za sapunicu pod nazivom „Strasti Orijenta“ koja se emitirala prije nekoliko godina.

Djelo nam prenosi sliku obitelji kao presliku visokostojećeg istanbulskog društva s kraja devetnaestog stoljeća a zbog izrazito uvjerljivog opisa ljubavne i tragične priče likova taj roman stavljen je pod kategoriju turske Ane Karenjine. Ovaj roman veliko je djelo u turskoj književnosti a Halid Ziya Uşaklıgil jedan je od utjecajnijih romanopisaca toga vremena te svakako preporučujemo da ne propustite pročitati ovu znamenitu knjigu. 

U obitelji gospođe Firdevs nezaobilazna je ljubavna tragedija koja zbog ovisnosti o materijalnom dovodi svih u propast. Mlada Firdevs nesretno se udala s osamnaest godina ne bi li imala sav raskoš koji si je poželjela u tim mladim danima. No, nakon nekog vremena znala je da lijepe haljine i neprestana zabava nisu ono što ispunjavaju jednu ženu u potpunosti. U njoj se stvorila mržnja i kajanje što se prepustila starijem mužu koji joj je oduzeo mlaodst i unakazio ju rodivši mu dvije kćeri Peyker i Bihter. Nakon muževe smrti u kćerkama vidjela je najveće neprijateljice jer su odisale ljepotom i mladošću za kojom je ona toliko zdušno patila. Za nju bila je izdaja što su se njene kćerke udale a Bihter krenula je njenim stopama. Bihter je htjela živjeti u raskoši i luksuzu te se udaje za gospodina Adnana koji joj omogućava da si priušti sve što si je mogla poželjeti. Međutim, i ona poput majke shvati da život u luksuzu ali bez ljubavi nije život koji je željela za sebe. Kako bi utješila svoje usamljeno srce upušta se u aferu s nećakom svog muža. Zabranjena ljubav između njih dvoje biva tajna sve do trenutka kad njena majka sklona za spletkarenje ne useli s njima u vilu gospodina Adnana. Uspijeva li se mlada Bihter izvući i proći bez pokore? Saznajte sve u romanu „Zabranjene ljubavi“.