Škotska atrakcija Young Fathers gostuje na ljubljanskom MENT-u

Prvu festivalsku večer festival MENT Ljubljana u Kinu Šiška ugostit će Young Fathers, neobičnu trojku iz Škotske koja je za svoj prvijenac primila najvažniju britansku glazbenu nagradu Mercury.

Edinburški Young Fathers poznati su kao bend koji je u filmu T2 Trainspotting odigrao veliku ulogu u zvučnoj kulisi filma te kao bend koji je surađivao s bendom Massive Attack i s njima snimio pjesmu “Voodoo In My Blood” nakon čega su im se priključili na engleskoj i europskoj turneji.

Nakon što su 2014. godine izdali prvijenac „Dead“ za koji su primili čuvenu nagradu Mercury, a 2015. godine izdali album „White Men Are Black Men Too“ na kojem se nalazi njihov najveći hit “Shame“, otočki su ih mediji proglasili nevjerojatno inspirativnima, himničnim i na europski način indie senzibilnima. Osim toga, krajem listopada ove godine bend je također iznenadio još jednom novom pjesmom naziva “Lord” koja najavljuje treći album.

Hip-hop frikovi, kako ih često nazivaju, rane su utjecaje američkog hip-hopa na učinkovit način kombinirali s indie rockom, R’n’B-om i popom. Zbog njihovih korijena te eksperimentalnog stila, bend su također opisali kao „liberijsko-nigerijsko-škotski psihodelični hip-hop elektro boy band“. Ako je vjerovati uredniku jednog od najvećih glazbenih medija u Velikoj Britaniji, Gigwise Caiu Treforu, onda ćemo 31. siječnja u Kinu Šiška vidjeti „najbolji britanski band uživo“.

Young Fathers

Od srijede, 31. siječnja do petka, 2. veljače 2018. održat će se festival međunarodnog značaja i lokalnog karaktera na više od 10 koncertnih mjesta u Ljubljani. Festival MENT svake godine ugošćuje više od 60 izvođača iz cijele Europe, a na dnevnu konferenciju privlači više stotina glazbenih stručnjaka (predstavnika festivala, medija, izdavačkih kuća, agencija i sl.). Kao prvi najavljeni ključni govornici Helen Smith, predsjednica udruženja 4000 neovisnih izdavačkih kuća IMPALA, i Seymour Stein, potpredsjednik izdavačke kuće Warner Bros, Records i suosnivač izdavačke kuće Sire, podijelit će svoje mišljenje o promjenama u glazbenoj industriji.

Prvi paket festivalskih Super Early Bird ulaznica za koncertni dio festivala MENT je već rasprodan. Na raspolaganju je još ograničen broj Early Bird ulaznica.

preMENT koncert kao službeno „zagrijavanje“ za ovaj Festival održat će se u Vintage Industrial Baru u četvrtak, 23. studenog. Tom prilikom nastupit će bendovi Cojones, Ti i persons from porlock, a ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 30 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Rockmarku i Vintageu. Na dan će koštati 40 kuna.

Ulaznice:

Festivalska ulaznica (sva tri dana, sva koncertna mjesta):

  • Early Bird (ograničen broj) = 30 EUR
  • pretprodaja (do 30. siječnja) = 35 EUR
  • za vrijeme festivala  (od 31. siječnja do 2. veljače) = 39 EUR

PRO ulaznice (festival i konferencija):

  • Early Bird (od 17. studenog do 15. prosinca) = 59 EUR
  • pretprodaja (od 16. prosinca do 30. siječnja) = 69 EUR
  • za vrijeme festivala (od 31. siječnja do 2. veljače) = 79 EUR