Šokantni dokumentarac “Leaving Neverland” nominiran za nagradu Emmy

Među nominiranima se našao i "Surviving R. Kelly", dokumentarni film slične tematike

(Joy Robson, Wade Robson, Michael Jackson, Chantal Robson i Dennis Robson fotografirani 1990. / HBO)

Ovog tjedna objavljene su nominacije za nagradu Emmy, a među nominiranima za 2019. godinu našao se i kontroverzni dokumentarni film HBO-a koji donosi dosad neispričane priče o navodnim žrtvama seksualnog zlostavljanja Michaela Jacksona. Uz “Leaving Neverland” na popisu nominiranih našao se i Lifetimeov “Surviving R. Kelly”, dokumentarni film slične tematike u čijem fokuse se našao R&B glazbenik R. Kelly.

“Leaving Neverland”, u produkciji HBO-a, četverosatni je film sa svjedočenjima Wadea Robsona i Jamesa Safechucka. Sada odrasli ljudi, obojica tvrde kako ih je u djetinjstvu popularni pjevač seksualno iskorištavao. Projekt redatelja Dana Reeda, nominiran je u čak 5 kategorija: za iznimnu izvrsnosti u dokumentarnom filmu/nefikcijskom posebnom programu (outstanding directing for a documentary/nonfiction program), najbolji dokumentarni film s posebnom dokumentarnom tematikom (outstanding documentary or nonfiction special) te u kategorijama fotografija, zvuka i vizualnog oblikovanja.

Nakon što je dokumentarni film prikazan, a Wade Robson i James Safechuck ispričali što su navodno proživljavali, Jacksonova obitelji odvjetničkim tim tvrdnje su opovrgnuli tvrdeći kako nije riječ o stvarnim događajima i dokumentarnom filmu. Uradak su prozvali “zlonamjernim napadom tabloida”, a dvojicu koji su iznijeli priče proglasili “varalicama koji žele pažnju i financijsku korist”.

“Surviving R. Kelly”, sa samo jednom Emmy nominacijom, u čak šest epizoda donosi priče više od 50 ljudi koji tvrde da su bili zlostavljani (verbalno, fizički ili seksualno) od strane R&B glazbenika. Nominiram je u kategoriji: za iznimnu izvrsnost informativne serije ili posebnog programa. U međuvremenu, R.Kelly je uhićen za ilegalne radnje i prijetnje.

Dodjela Emmy nagrada održat će se 22. rujna u Los Angelesu.