Starta 19. izdanje Motovun Film Festivala

croatia_istria_motovun_events_motovun_film_festival_009

19. izdanje Motovun Film Festivala otvara se danas, 26. srpnja u 21 sat u Kinu Trg projekcijom humoristične drame Tangerine američkog redatelja Seana Bakera. Ovaj višestruko nagrađivani indie hit u potpunosti snimljen mobitelom predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čijim se projekcijama MFF priključuje novom filmskom dobu. Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala Prošle godine je bilo bolje, Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa.

Jonathan 05 - photo Doris FaturUz čašu vina i degustaciju tradicionalnih jela sa Sardinije večeras će MFF pozdraviti ovogodišnju zemlju parnter i drage prijatelje koji iz nje dolaze, bellu Italiju, a kasno navečer u festival će sve furiozno uvesti Edo Maajka. Tokom sljedećih večeri na 19. izdanju MFF-a uz Edu Maajku nastupiti će i Kawasaki 3p, Jonathan, Kalascima, Nipplepeople i Filip Motovunski. Svi koncerti su besplatni i održavaju se u 1:30 na Terasi Iza Hotela.

Glavni program donosi 21 film od čega je njih 13 u konkurenciji za Propeler Motovuna, a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina (Gori more), Cannesa (M)učenik) i Karlovih Vary (Noćni život), ali i nove filmove kultnih redatelja kao što su Alejandro Jodorowsky (Poezija bez kraja) i Bruno Dumont (Zaljev luđaka).

Među jakim regionalnim igračima u Glavnom programu, u goste nam dolaze Mirjana Karanović sa svojim redateljskim prvijencem Dobra žena, Snježana Tribuson s romantičnom komedijom Sve najbolje i slovenski redatelj Damjan Kozole s napetim trilerom Noćni život.

sve najbolje tribuson

Crnim dušama Francesca Munzia počinje program Zemlja partner: La bella Italia podijeljen u segmente I grandi maestri (Veliki majstori), Il cinema del Mezzogiorno (Talijanski jug) i Commedia all’italiana (Talijanska filmska komedija), koji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donose presjek nekoliko desetljeća žive i šarolike talijanske kinematografije.

Iako Motovun Film Festival sam za sebe kaže da je „prošle godine bilo bolje“, ima nešto čega prošle godine uopće nije bilo. Radi se o VR tehnologiji gledanja filmova koju ne samo da niste mogli iskusiti na prijašnjim izdanjima Motovuna već uređaje poput HTC Vive javnost nikada do sada nije imala priliku upotrijebiti u svrhu doživljaja virtualne filmske stvarnosti. Tijekom cijelog festivala, posjetitelji će moći besplatno zaviriti u VR kino te pogledati deset filmova pomoću spacijalnih Samsung VR Gear naočala i već spomenutog HTC Vive koje na brdo donosi generalni sponzor festivala Hrvatski telekom.