Starwoman? David Bowie Barbie kao proslava jedinstvenog glazbenika

Mattel je ovih dana predstavio limitirano izdanje popularne Barbie lutkice koja je modom utjelovila neizostavan lik pop kulture i sliku Bowiejevog alter-ega, Ziggyja Stardusta

David Bowie je besmrtan, to uopće nije upitno, a ovih dana Mattel je to odlučio dodatno podcrtati (i unovčiti po cijeni od 50$) predstavljanjem limitiranog izdanja popularne Barbie lutkice koja je modom utjelovila neizostavan lik pop kulture i sliku Bowiejevog alter-ega, Ziggyja Stardusta. Metalik plavo-crveno odijelo, crvene platforme, vatrena frizura i astralna sfera posred čela, sve je tu.

Mattel je predstavljanje novog modela lutke opisao kao “proslavu dvije ikone pop kulture” te opisao pokojnu glazbenu legendu kao “pop kameleona” hvaleći pritom njegovu “jedinstvenu pojavu u suvremenoj kulturi”. Kako tvrde u priopćenju, posebno dizajnirano pakiranje “Barbie David Bowie” pravi je kolekcionarski dragulj i za fanove Bowieja kao i za fanove Barbie lutaka, a njime se “slavi Bowiejev izniman talent i nepobitan utjecaj na pop kulturu”.

Predstavljanje Bowie Barbie poklapa se s 50. godišnjicom kultnog singla “Space Oddity”, objavljenog 1969., tek deset dana prije nego li je Neil Armstrong, američki pokusni pilot i astronaut, učinio povijesni korak i stupio na površinu Mjeseca. Za one koji žele znati više – pravi Bowiejevi fanovi odmah će skrenuti pozornost na činjenicu da lik Ziggyja Stardusta tehnički s tim nema veze, s obzirom da se lik pojavljuje tek na Bowiejevom petom albumu The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars iz 1972.

Također, brojni od njih su već na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo činjenicom da se Barbie, lutka koja se često dovodila u vezu s promocijom nerealnih standarda ljepote žene, dovodi u vezu s nekim tko je bio utjeha, uzor i inspiracija svima koji su smatrali da ne udovoljavaju nametnutim društvenim standardima, dok drugi smatraju da je sjajno da se pokaže da su i žene te koje su dijelile istog idola i u Bowieju vidjele uzor.

Glumica Tilda Swinton ujednom je intervjuu izjavila: “Izgledao je poput mene, i i izgledao je kao netko s iste planete s koje ja dolazim, i to je za mene bila velika utjeha u vrijeme kada sam imala 13-14 godina i izgledala drugačije od drugih.”

Više o Bowiejevom liku i djelu, kao i o zanimljivim kostimima poput ovog Ziggyja Stardusta možete otkriti i preko zanimljive aplikacije “David Bowie is” nastale na temelju istoimene izložbe koja je prošle godine obišla svijet.

Izložba na dlanu, David Bowie u aplikaciji