Stephen Hawking – Briljantan um i superzvijezda popularne kulture

Foto: Sherwin Crasto/Shutterstock

Veliki popularizator znanosti i briljantan znanstvenik, Steven Hawking, napustio nas je danas u 76. godini života.

Jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika svih vremena, u široj javnosti poznat po knjizi “Kratka povijest vremena”, i koji je najveći dio svojih dostignuća ostvario gotovo posve nepokretan, ostat će nam u sjećanju ne samo zbog briljantnosti svog uma nego i karakterističnog Hawkingovog humora.

Njegov život i sve što je postignuo i čime je sve zadužio čovječanstvo, poslužili su kao inspiracija mnogima u brojnim područjima današnjeg ljudskog djelovanja, od tehnike, znanosti i istraživanja pa sve do popularne kulture.

O njemu je, prema knjizi “Putovanje prema beskonačnosti: Moj život sa Stephenom” bivše supruge Jane Wilde, snimljen Oscarom nagrađeni film “Teorija svega”, a Hawking je posebno uživao u šalama na vlastiti račun pa se tako pojavio u nekoliko TV serija, dokumentarnih filmova i u pjesmi Pink Floyda i tako potvrdio svoje mjesto i u popularnoj kulturi. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih trenutaka njegovih izleta u pop svijet s kojima, naravno, ne prestaje dugačak niz referenci na ovog slavnog genija.

Teorija velikog praska

Sjajan spoj genijalnog uma i pop kulture svakako je TV serija “Teorija velikog praska”. Humoristična četvorka koja je naširoko popularizirala svijet znanosti i znanstvenika, Hawkinga je ugostila u sedam epizoda serije.

Zvjezdane staze

Hawking se osobno pojavljuje i u popularnom serijalu “Zvjezdane staze” u finalu šeste sezone. U toj legendarnoj sceni hologrami najvećih umova fizike, Isaac Newton, Albert Einstein, Hawking i Data igraju poker. Hawking je ujedno bio jedini gost serije koji je glumio samog sebe.

Glazba

Hawkingov utjecaj se proteže i na glazbu. Semplirani dijelovi reklame u kojoj se pojavljuje Hawking i koja je oduševila su slavnog gitarista Davida Gilmoura pojavljuju se na albumu Pink Floyda “Division Bell” i “The Endless River”, a Manic Street Preachers spominju znanstvenog genija u pjesmi “Me and Stephen Hawking”.

Simpsoni

Slavni znanstvenik se pojavljuje u nekoliko epizoda animirane serije Simpsoni. Njegova kćer je poznavala scenariste koji su bili zainteresirani uključiti njegov lik u četiri epizode. Hawking je osobno bio vrlo zadovoljan suradnjom te je izjavio da je njegov lik uvijek bio tretiran odličnim smislom za humor.

Futurama

Hawking se pojavljuje u još jednom animiranom hitu autora popularnih Simpsona, Futurami. U jednoj od tri epizode Futurame glavni lik Fry izjavljuje “Wow, Stephen Hawking, zar nisi ti lik koji je izmislio gravitaciju?”. Futurama je ovog velikana uključila i u android mobilnoj igrici “Futurama: Worlds of Tomorrow”.