Stiže Axe-Fx II

front_axefx2

piše: Saša Čabaravdić

Prošlo je pet godina otkako je Cliff Chase tržište gitarske opreme uzdrmao prvo Standard, a naknadno i Ultra verzijom svog Axe Fx predpojačala/fx procesora. Nije to bilo iznenađenje samo za segment modellera (u kojem primat drži Line 6) nego i za korisnike cjevnih pojačala koji su prepoznali kvalitetu i vjernu reprodukciju modela pojačala i efekata koje su uvrštene na Axe.

U međuvremenu je kompanija rasla, korisnike redovito iznenađivala novim firmwareima (koji su sa sobom nosili nove mogućnosti i modele) ali i imala problem sa isporukom svih naručenih “Axeova” budući je potražnja nadmašila ponudu. Referentna lista je rasla i danas izgleda impozantno. Dok je mnoštvo gitarista napustilo svoje prijašnje setupove (npr. Dweezil Zappa) i nove izgradila isključivo na Axeu, gdin. Chase je uspio pridobiti i one koji imaju endorsmente sa slavnim i etabliranim proizvođačima pojačala i opreme. Tako su se na listi korisnika našli i John Petrucci, Steve Vai, Steve Stevens, Neal Schon, Adrian Belew, Chris Broderick, Marty Friedman, Greg Howe, itd.

Ponudu su upotpunili sa midi kontrolerom koji je univerzalan u upotrebi ali je razvijen posebno da olakša upotrebu i širok spektar mogućnosti koje nudi Axe. Udružili su se sa tvrtkom Atomic Amps i razvili prve aktivne lampaške i pasivne monitore posebno dizajnirane za Axe. Ukratko, u pet godina su poprilično promjenili ustaljeno mišljenje da je digitalno u domeni gitarske opreme loše.

Sada, pet godina nakon, objavili su vijest o svom novom izdanku i nasljedniku – Axe FX II.

Bitno je spomenuti da su sami korisnici na vrlo živahnom Fractal Audio forumu sugerirali što bi od opcija bilo poželjno dodati i mnoštvu zahtjeva je udovoljeno. Zrno soli u cijeloj priči je što korisnici koji su se tek nedavno odlučili na kupovinu Standard ili Ultra verzije smatraju da je tvrtka trebala na neki način ipak unaprijed doznačiti koji novi proizvod razvijaju. Također, potencijalni kupci su zabrinuti hoće li se ponoviti priča sa listama narudžbi i dugim čekanjima na novi Axe Fx II.

Detaljne mogućnosti koje donosi možete proučiti na slijedećem linku:
http://www.fractalaudio.com/products-fas-axe-fx-ii-2.html
http://www.fractalaudio.com/tmp/Axe-Fx_II_Product_Brief.pdf