Stonebride 28.9., a Kozmodrum 29.9. na Gričevanju

Stonebride
Stonebride

Dani do Gričevanja sve su kraći, a lineup Gričevanja sve je duži; uz pridodanog posljednjeg headlinera, grupu Pavel 27. rujna, najavljujemo i koncerte veterana zagrebačke stoner scene, Stonebride te plesno-klupsku atrakciju, Kozmodrum. Oba benda nastupit će pod kupolom na krovu garaže Tuškanac, a kao i svi ostali koncerti Gričevanja, i njihovi su besplatni.

Stonebride, prvaci zagrebačke stoner scene, djeluju od 2005. godine. Njihovu karijeru obilježili su čvrsti ‘live’ nastupi održani ‘po doma’ i po cijeloj Europi. Pozornice su dijelili s bandovima srodnih pravaca (Karma To Burn, Suma, Kyuss Lives!, True Widow, Colour Haze, Flu.ID, Glowsun, Truckfighters, Stinking Lizaveta, Master Musicians Of Bukkake, Elder, Mos Generator). Sve to postavilo je Stonebride za nezaobilaznu silu koju želite gledati uživo, jednom, pa još jednom, i onda još jednom. Kombiniraju razne utjecaje, ali pritom ostaju predani svom originalnom, zaraznom i zanimljivom glazbenom izričaju. Obojani su snagom bluesa, vođeni alternativno/psihodeličnim vibracijama, trance osjećajem i prog momentima, Stonebride skreću u desert, sludge i doom rock vode te će u tom stanju svirati na Gričevanju 29. rujna.

Relativno novo ime na sceni, Kozmodrum za sebe kaže da sviraju ”novi stil na nekom još neotkrivenom horizontu klupske plesne glazbe, od milja nazvanom organic dance music”. Struktura njihove glazbe preuzeta je iz elektronskih stilova kao što su techno, house, jungle i dubstep, a sve je topomiješano s formama preuzetima iz duge tradicije jazza i fusiona.

Kozmodrum
Kozmodrum

Njihov trag vodi do bendova Nerve, Brandt Brauer Frick, Elektro Guzzi i The Roots, a u kompozicijskom procesu često obuhvaćaju tehnike klasičnog minimalizma Stevea Reicha, Phillipa Glassa i Terryja Rileyja dok s alter/rock scene preuzimaju ono što rade bendovi Do Make Say Think, Tortoise i Jaga Jazzist.

Osim autorske glazbe, Kozmodrum na koncertima izvode i obrade poznatijih skladbi iz svijeta elektronike, one koje su radili likovi kao što su Kenny Larkin, UR, Makoto, Swayzak, Julio Bashmore, Deadmau5, Om Uni.

Koriste “tradicionalne” instrumenate; bubnjevi, gitare, klavijature, a Kozmodrum su: Janko Novoselić na bubnjevima (Tobogan i TBF), Ivan Kapec i Elvis Penava na gitarama, Goran

Delač na basu i Hrvoje Galler. Spoj prirodnog i umjetnog, organiziranog i improviziranog, glasnog i tihog, mekog i tvrdog, sve ćete to doživjeti uz mantričnu svirku ansambla i čvrstu ritmičnu podlogu.

Ove godine, od 24. rujna do 4. listopada, prvi će puta istovremeno i zajedničkim snagama Galerija Klovićevi dvori, Device_Art, Gričevanje i Space festival oživjeti zagrebački Gornji grad kao dio novog projekta Na Gornjem gradu kojeg u partnerstvu provode Galerija Klovićevi dvori, tvrtka Kupole – bolje od šatora i udruga Kontejner | biro suvremene umjetničke.

Ožujsko pivo, kao pokrovitelj svih kvalitetnih urbanih glazbenih događanja, pridružilo se i ovom izdanju Gričevanja u ulozi glavnog partnera. Kao nezaobilazni pratitelj vrhunskih sportskih događanja i sinonim za druženje uz dobru glazbu, Ožujsko pivo ponosno je što će osvježavati sve posjetitelje i na ovom glazbenom festivalu.

Informacije o popunjavanju lineupa i ostalim događajima, pratite na Facebook stranici Gričevanje na Gričevanje Twitteru i na Gričevanje Instagramu (@Gricevanje #vjesticarenje #Gricevanje2015 #NGG #11dana ).