Stray Cats “40” – Rockabilly 21. stoljeća

Četrdeset godina od formiranja, odnosno 26 godina od objavljivanja posljednjeg zajedničkog albuma s novim materijalom, Stray Cats su jednako papreni, zanimljivi i atraktivni

Piše: Zlatko Gall

STRAY CATS
“40”
Mascot Records – Dancing Bear
****

Nema tu ništa novoga što niste čuli na onom sjajnom debutu iz 1981. kad su tri američka dečka zaluđena rockabillyjem i ranim rockom stigla u London i dali svoj golem obol rockabilly rivavalu. Istina, rockabilly je zahvaljujući pub-rock sceni sedamdesetih u Engleskoj i dalje bio “alive & kicking”, no u vrijeme punka i novog vala, Brian Setzer, Lee Rocker i Slim Jim Phantom su unatoč retro looku bili nova mlada, a na koncertu vraški uzbudljiva i eksplozivna lica koja su u klubove i pubove mogli privući i novu generaciju klinaca otkrivajući im rockabilly.

Četrdeset godina od formiranja ili, ako ćemo preciznije, punih 26 godina od objavljivanja posljednjeg zajedničkog albuma s novim materijalom, Stray Cats su jednako papreni, zanimljivi i atraktivni. Uvodna „Cat Fight (Over A dog Like Me)“ – ujedno i prvi singl skinut s albuma – prpošni je rockabilly na tragu klasičnih komada s prepoznatljivim solom i vokalom Briana Setzera te “šamaranjem” kontrabasa Lee Rockera, „Rock It Off“ papreni rocker nadahnut Chuckom Berryjem i začinjavcima rock and rolla iz druge polovine pedesetih, a „I’ve Got Love If You Want It“ blues shuffle s naklonom i prema Cabu Callowayju i njegovom jumping jiveu (kojeg je odavno doktorirao Setzer). Mid-tempo broj „Cry Danger“ otvara riff koji bi mogao biti i na tragu ranih Beatlesa („Day Tripper“ pa čak i „Paperback Writer“) kao dokaz da se Stray Catsi sjajno snalaze i izvan obrazaca rockabilly/rock and roll nostalgije, a sličan iskorak bilježi i „Attract Trouble“ koja bi mogla biti štogod iz britpopovskih šezdesetih sa surf (iliti a la Shadows) gitarom. „Three Times A Charm“ je novi rock and roll/rockabilly, „That’s Messed Up“ bluesom ozračen shuffle, „When Nothing’s Going Right“ rokabiličan brzac na tragu Edmundsovih Rockpilea, a instrumental „Desperado“ sjajan surf-rock a la Shadows. „Mean Pickin’ Mama“ je pozdrav countryju/rockabillyju i Linku Wrayu, „I’ll Be Looking Out For You“ gotovo novovalni rocker kao i zaključna vatrometna „Devil Train“ koja se odlično poigrava s ritmičkim obrascem nebrojenih country-rock „train songs“ oplemenjenim surferskom gitarom.

Stray Cats nisu iznenadili no njihov povratnički album prava je radost i veselje za svakog starog fana, obožavatelje Setzera ili rockabillyja/rock and rolla iz njegove prve petoljetke.